Makron: NATO je u stanju moždane smrti

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je evropske zemlje da više ne mogu da se oslanjaju na Sjedinjene Američke Države u odbrani članica NATO-a. Svaki pokušaj da se Evropa distancira od Amerike predstavlja rizik, ocenjuje Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a. Makron greši, NATO ostaje kamen temeljac bezbednosti, poručuje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski predsednik Emanuel Makron uzburkao je javnost i saveznike, ocenom da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora. 

"Ono što trenutno doživljavamo jeste moždana smrt NATO-a", rekao je Makron u intervjuu za britanski nedeljnik Ekonomist, a prenosi Rojters

U intervjuu britanskom nedeljniku Ekonomist, poručuje da treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO-a, ali i raditi na jačanju evropske vojske i strateškog dijaloga s Rusijom.

"Evropa mora da se probudi i počne strateški da razmišlja o sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom više neće kontrolisati vlastitu sudbinu", ocenjuje francuski predsednik.

Iako se, kaže, neumorno trudio da održi dobre odnose sa Donaldom Trampom, Amerika prvi put ima predsednika koji ne deli ideju evropskog projekta i okrenuta je ka sebi i Kini, smatra Makron. Pita se i kakva je budućnost člana 5 Severnoatlantskog saveza, koji predviđa vojnu solidarnost članica Alijanse u slučaju da jedna bude napadnuta.

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora. Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između Sjedinjenih Američkih Država i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi", navodi Makron.

Makron je naveo da ne zna da li i dalje veruje u kolektivnu odbranu, koja je jedan od stubova osnivačkog ugovora NATO-a.

"Mislim da bi trebalo da preispitamo realnost toga šta za SAD predstavlja NATO-u, u svetlu njihove posvećnosti", dodao je Makron.

Francuski predsednik ističe da Sjedinjene Države pokazuju znakove "okretanja leđa od nas", što je predsednik Tramp pokazao iznenadnom odlukom da prošlog meseca povuče trupe iz severoistočne Sirije, bez konsultacija sa saveznicima.  

Svaki pokušaj da se Evropa distancira od SAD je rizik

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da Makronove reči  odražavaju trenutno stanje u Alijansi.

Međutim, nemačka kancelarka i prvi čovek NATO-a ne dele stavove francuskog predsednika.

"Svaki pokušaj da se Evropa distancira od Amerike rizik je ne samo za slabljenje NATO-a, već i Evrope", ocenjuje Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je francuski predsednik upotrebio drastične reči.

"Tako oštre ocene nisu potrebne, iako imamo probleme koje moramo sami rešiti. NATO ostaje kamen temeljac naše bezbednosti, navodi Merkelova.

U intervjuu za Ekonomist, Makron se osvrnuo i ne odbijanje Francuske da odobri pristupne pregovore Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Napominje da je izgradnja svetski moćne, objedinjene Evropske unije nespojiva s time da se sada otvara proces proširenja, koji, smatra, treba reformisati.

"Ako postoji bojazan za taj region, pre Makedonije i Albanije tu je pitanje Bosne i Hercegovine", kaže Makron, navodeći da je BiH "paklena mašina" koja otkucava uz Hrvatsku i koja je suočena s problemom povratka džihadista.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво