Makron: NATO je u stanju moždane smrti

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je evropske zemlje da više ne mogu da se oslanjaju na Sjedinjene Američke Države u odbrani članica NATO-a. Svaki pokušaj da se Evropa distancira od Amerike predstavlja rizik, ocenjuje Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a. Makron greši, NATO ostaje kamen temeljac bezbednosti, poručuje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski predsednik Emanuel Makron uzburkao je javnost i saveznike, ocenom da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora. 

"Ono što trenutno doživljavamo jeste moždana smrt NATO-a", rekao je Makron u intervjuu za britanski nedeljnik Ekonomist, a prenosi Rojters

U intervjuu britanskom nedeljniku Ekonomist, poručuje da treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO-a, ali i raditi na jačanju evropske vojske i strateškog dijaloga s Rusijom.

"Evropa mora da se probudi i počne strateški da razmišlja o sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom više neće kontrolisati vlastitu sudbinu", ocenjuje francuski predsednik.

Iako se, kaže, neumorno trudio da održi dobre odnose sa Donaldom Trampom, Amerika prvi put ima predsednika koji ne deli ideju evropskog projekta i okrenuta je ka sebi i Kini, smatra Makron. Pita se i kakva je budućnost člana 5 Severnoatlantskog saveza, koji predviđa vojnu solidarnost članica Alijanse u slučaju da jedna bude napadnuta.

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora. Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između Sjedinjenih Američkih Država i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi", navodi Makron.

Makron je naveo da ne zna da li i dalje veruje u kolektivnu odbranu, koja je jedan od stubova osnivačkog ugovora NATO-a.

"Mislim da bi trebalo da preispitamo realnost toga šta za SAD predstavlja NATO-u, u svetlu njihove posvećnosti", dodao je Makron.

Francuski predsednik ističe da Sjedinjene Države pokazuju znakove "okretanja leđa od nas", što je predsednik Tramp pokazao iznenadnom odlukom da prošlog meseca povuče trupe iz severoistočne Sirije, bez konsultacija sa saveznicima.  

Svaki pokušaj da se Evropa distancira od SAD je rizik

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da Makronove reči  odražavaju trenutno stanje u Alijansi.

Međutim, nemačka kancelarka i prvi čovek NATO-a ne dele stavove francuskog predsednika.

"Svaki pokušaj da se Evropa distancira od Amerike rizik je ne samo za slabljenje NATO-a, već i Evrope", ocenjuje Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je francuski predsednik upotrebio drastične reči.

"Tako oštre ocene nisu potrebne, iako imamo probleme koje moramo sami rešiti. NATO ostaje kamen temeljac naše bezbednosti, navodi Merkelova.

U intervjuu za Ekonomist, Makron se osvrnuo i ne odbijanje Francuske da odobri pristupne pregovore Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Napominje da je izgradnja svetski moćne, objedinjene Evropske unije nespojiva s time da se sada otvara proces proširenja, koji, smatra, treba reformisati.

"Ako postoji bojazan za taj region, pre Makedonije i Albanije tu je pitanje Bosne i Hercegovine", kaže Makron, navodeći da je BiH "paklena mašina" koja otkucava uz Hrvatsku i koja je suočena s problemom povratka džihadista.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 07. nov 2019, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

@ Neki se vremenom zaborave

Ко је ослободио Европу од Хитлера?
Сигурно нису Амери него Совјети, када су Амери видели да Совјети иду као брзи воз кроз Европу брже боље су отворили западни фронт, до тада су се јурили са Јапанцима по Пацифику.
Нису Амери ослободили никога, нацистичка Немачка је већ била сломљена него су зауставили Совјете да претворе целу Европу у комунистичку, што су Совјети реално могли у датом тренутку, јер су народи западне Европе били спремни и вољни да то ураде ско Совјети дођу.

(četvrtak, 07. nov 2019, 22:07) - anonymous [neregistrovani]

Kom

Ne bih ja ulazio u utemeljenost njegove izjave o NATO, ali mu skidam kapu jer je iskren i kaže što misli. Danas je to retko kod političara, zar ne? Sve se uvija u neku slatkorečivu formu...
Prvi je otvoreno rekao za problem koji npr Francuska ima sa kriminalnim grupama iz Bugarske i Ukrajine. Mislite da toga nisu svesni ostali EU lideri?

(četvrtak, 07. nov 2019, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

A ja mislio da je uvek tako bio

Kako inače da objasniš onolike bezumne napade po celome svetu...

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

konacno

Tako je, konacno da se neko od lidera Eu probudi i kaze, da Evropa mora da gleda sebe i svoje strateske ciljeve. Da ima svoju vojsku koja bi na celu sa Rusijom bila jaca od sadasnjeg nato. Da ne slusa Ameriku kako im oni diriguju i da salje svoju vojsku u sklopu nato da razaraju tudje zemlje zarad americkih ciljeva.

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:11) - anonymous Sreten [neregistrovani]

Neki se vremenom zaborave

Zaboravio je on ko je oslobodio Francusku od Hitlera...to je znak zahvalnosti Americi i njenim žrtvama u Normandiji..

(četvrtak, 07. nov 2019, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Ne znam kako ko, ali ja počinjem sve više da gotivim Makrona. Čovjek očigledno gleda realnije na stvari nego ostali zaguljenici sa Zapada.

(četvrtak, 07. nov 2019, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

France!

Poznavajuci Macron nije cudno daje otisao dalje od renovacije EU i ulaska novig clanica,odlazi cak do NATO i Amerike.To sve sto radi mnoge zemlje nesmeju,on vidi aktuelnost otvorenih ociju i treba stavti sve na svoje mesto krenuti napred dase zna koje ko i staje ko.Fr.M.F.

(četvrtak, 07. nov 2019, 18:14) - anonymous [neregistrovani]

Makron

Dobro je sto ima takvih kao sto je Makron u alijansi NATO , i kao sto su Madjarska , Poljska i donekle Ceska u EU . Vitalizacija politike je neophodna , pa i onda kad nismo sasvim sigurni da je ispravno

(četvrtak, 07. nov 2019, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Fala Bogu

Fals Bogu, ovi nasi placaju clanstvo stotine milijuna eura a nemaju za socijalu, medicinske sestre , doktore za vecuplacu.Zato je i Hrvatska u istom stanju.

(četvrtak, 07. nov 2019, 17:21) - anonymous [neregistrovani]

Због Турака!?

Јесу вам Турци де факто забили нож у леђа, али њих сте рачунали за пешадију. Не баш за мозак?