Bivši radnici Tvitera optuženi da su špijunirali za Saudijsku Arabiju

Dvojica bivših radnika kompanije Tviter i još jedna osoba iz Saudijske Arabije suočeni su s optužbama u Sjedinjenim Američkim Državama da su špijunirali korisničke naloge, a zatim lične podatke slali saudijskoj kraljevskoj porodici u zamenu za novac i različite poklone.

Ali Alzabarah i Ahmed Abuamo, koji su bili zaposleni u Tviteru, i Ahmed Almutairi, koji je u to vreme radio za kraljevsku porodicu Saudijske Arabije, optuženi su da su bez dozvole pristupali ličnim podacima korisnika.

Pored toga, nisu se registrovali kao strani agenti, što po američkom zakonu direktno povlači optužbu za špijunažu.

U optužbi se navodi da je Abuamo 2015. godine u više navrata pristupao Tviter nalozima istaknutih kritičara saudijske kraljevske porodice, u potrazi za ličnim podacima.

"Te informacije mogle su da budu iskorišćene za identifikaciju i lociranje korisnika Tvitera koji su objavili te postove", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Saudijska Arabija, koja je jedan od ključnih saveznika SAD protiv Irana, na Zapadu se suočava sa žestokim kritikama zbog kršenja ljudskih prava, naročito zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, kao i zbog učešća u ratu koji je razorio Jemen.

Almutairi je optužen za posredovanje između pomenutih radnika kompanije Tviter i vlade u Rijadu.

Abuamo, koji je američki državljanin, nalazi se u pritvoru u Sijetlu, dok su ostala dvojica u Sadijskoj Arabiji, navodi se u saopštenju.

Ambasada Saudijske Arabije u SAD još se nije oglasila.

Kompanija Tviter saopštila je da je "zahvalna FBI i Ministarstvu pravde".

"Naša kompanija ograničava pristup osetljivim podacima i oni su dostupni veoma uskom krugu iskusnih i obučenih zaposlenih. Svesni smo rizika kojem su izloženi svi koji koji koriste Tviter kako bi izneli svoj stav i moćnike pozvali na odgovornost", navodi se u saopštenju Tvitera.

Američki mediji navode da je Tviter još krajem 2015. godine otkrio da Ali Alzabarah neovlašćeno pristupa nalozima korisnika, zbog čega je otpušten.

Međutim, on je već uspeo da prikupi informacije o više od 6.000 korisnika, među kojima su i 33 osobe za koje su saudijske vlasti od Tvitera zvanično zatražile lične podatke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи