Iran korak dalje od nuklearnog sporazuma

Iran je nastavio da obogaćuje uranijum u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, saopštila je Atomska energetska organizacija Irana (AEOI). To predstavlja korak kojim se udaljava od nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, potpisanog sa glavnim svetskim silama.

AEOI je saopštila da je nakon uspešnih priprema, počelo ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge u Fordou, prenose iranski mediji. Kako se navodi, ceo proces su nadgledali inspektori iz Ujedinjenih nacija.

Sporazum nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila zabranjuje ubrizgavanje i nuklearni materijal iz postrojenja Fordo.

Iran je suzbio svoj nuklearni program u zamenu za uklanjanje većine međunarodnih sankcija.

Sjedinjene Američke Države su se povukle iz nuklearnog sporazuma u maju 2018. godine i ponovo izrekle sankcije Teheranu, zbog čega je Iran postepeno smanjivao obaveze prema sporazumu.

Postrojenje Fordo, koje je izgrađeno unutar planine, preći će iz dozvoljenog statusa istraživačkog postrojenja u aktivno nuklearno postrojenje. 

"Proces će trajati nekoliko sati, do njegove stabilizacije. U subotu, kada inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju budu ponovo posetili lokaciju, biće postignut nivo obogaćivanja uranijuma od 4,5 odsto", izjavio je portparol AEOI-a Behruz Kamalvandi.

U skladu s paktom, Iran je pristao da Fordo pretvori u "nuklearni, fizički i tehnološki centar", gde se 1.044 centrifuga koristi u druge svrhe sem za obogaćivanje, kao što su proizvodnja stabilnih izotopi, koji imaju različite namene u civilnoj upotrebi.

Predsednik Irana Hasan Rohani u sredu je putem Tvitera obavestio javnost da će Fordo uskoro raditi punim kapacitetom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи