Demokrate i republikanci odmerili snage na izborima za guvernere

Endi Bešir na izborima za guvernera u Kentakiju pobedio je republikanca Meta Bevina. Demokrate su osigurali i većinu u parlamentima u Virdžiniji i Nju Džerziju. Republikanci odneli pobedu u Misisipiju, prenosi "Bi-Bi-Si".

U četiri savezne države SAD u utorak uveče održani su izbori za guvernera, na kojima su demokrate ostvarile niz važnih pobeda.

Demokrate su odnele pobedu u Kentakiju gde republikanski guverner, koji je uživao potporu Donalda Trumpa, nije osvojio novi mandat, a osigurali su i većinu u parlamentu savezne države Virdžiniji, prenosi Bi-Bi-Si.

U Kentakiju je demokrata Endi Bešir, ministar pravosuđa te savezne države čiji je otac Stiv bio zadnji guverner u toj državi iz redova demokrata, osigurao tesnu pobedu nad republikanskim guvernerom Metom Bevinom kojeg je na završnom predizbornom skupu podržao Trump. 

Iako poraz predstavlja udarac za Trumpa koji je relativno popularan u Kentakiju, za njega je možda više zaslužan gubitak Bevinova ugleda. Ankete su pokazivale da je Bevin među najnepopularnijim guvernerima nakon što se sukobljavao s učiteljima i sindikatima. 

Demokrate su u utorak osvojili većinu u oba doma parlamenta u Virdžiniji u kojoj su do tada vladali republikanci. To daje toj stranci prvi put u 25 godina punu kontrolu nad skupštinom te savezne države. 

Demokrate su zadržali većinu i u parlamentu u Nju Džerziju.  

U Misisippiju republikanski političar i zamenik guvernera Ted Rives porazio je ministra pravosuđa te savezne države Džima Huda, umerenog demokratu koji se protivi pravu na pobačaj i koji podržava pravo na nošenje oružja.  

Ishodi izbora održanih u utorak u četiri savezne države, među kojima su još i Misisipiju i Nju Džerziju, mogli bi biti pokazatelj za predstojeće predsedničke izbore na kojima će 2020. američki predsednik Donald Trump pokušati osvojiti drugi mandat, prenosi Bi-Bi-Si.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво