Pakistan odbacio optužbe Indije

Pakistan odbacio optužbe indijskog premijera da je dao podršku za terorističke napade na Mumbaj. Indija sumnja da je pakistanska vojna obaveštajna agencija ISI podržala napade.

Pakistan je odbacio optužbe indijskog premijera Manmoana Singa da su teroristički napadi na Mumbaj (bivši Bombaj) novembra prošle godine, izvršeni uz podršku nekih pakistanskih zvaničnih organa.

"Vlada Pakistana izričito odbacuje tvrdnje premijera Indije protiv Pakistana", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Islamabadu.

"Umesto da pozitivno odgovori na ponude za saradnju i konstruktivne predloge Pakistana, Indija je rešila da krene u propagandnu ofanzivu," navedeno je u saopštenju.

Indijski premijer Manmoan Sing izjavio je da Pakistan podstiče ratnu histeriju, ocenivši da su napadi na Mumbaj "sigurno imali podršku nekih zvaničnih organa" te zemlje.

"Teroristički napad na Mubmaj u novembru prošle godine izvela je organizacija Laškar-e-Taiba, stacionirana u Pakistanu, a složenost i preciznost operacije ukazuju da su napadači imali podršku nekih zvaničnih službi u Pakistanu", rekao je Sing.

Gotovo svakodnevne kritike indijske vlade upućene susednom Pakistanu, zemlji koja raspolaže nuklearnim oružjem, svedoče da je Nju Delhi sve nezadovoljniji zbog sporosti pakistanskih vlasti u nalaženju i hapšenju ljudi koji su planirali napade.

"Što je jedna vlada nestabilnija to se neodgovornije ponaša. Primer toga je način na koji je Pakistan odgovorio na naše demarše u vezi terorističkih napada", dodao je indijski premijer.

Indijska vlada predala je Pakistanu dokazni materijal o napadu na Mumbaj, navodeći da očekuje da bude sprovedena sveobuhvatna istraga.

Indija krivi pakistanske ekstremiste za novembarske napade u tom gradu, kada je 10 terorista ubilo 179 ljudi.

Indija je predala dokazni materijal koji ukazuje na povezanost "sa elementima u Pakistanu" i zemljama poput SAD, čiji su građani bili među žrtvama napada.

Sing želi da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Islamabad da ukloni tzv "terorističke kampove" u Pakistanu i izruči 40 osumnjičenih.

Indija je ranije saopštila da sumnja da je pakistanska vojna obaveštajna agencija ISI pružila određenu podršku napadu na Mumbaj.

Nju Delhi tvrdi i da je u više navrata dostavio pakistanskim vlastima dokaze o ekstremistima koji su aktivni u Pakistanu, ali da je Islamabad odbacio te tvrdnje navodeći da dokazi nisu verodstojni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво