Sirija, prva zajednička patrola ruskih i turskih trupa

Turske i ruske snage počele su zajedničko patroliranje na severoistoku Sirije. To je deo dogovora koji je zaustavio ofanzivu Ankare protiv sirijskih Kurda koji su se povukli 30 kilometara od granice. Iz Sirije je stigla poruka da im je cilj da ponovo uspostave potpunu kontrolu nad područjima na severu zemlje i da će to uraditi postepeno.

Dogovor iz Sočija postignut prošle nedelje realizuje se onako kako su Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan hteli. U prvoj zajedničkoj akciji istočno od Eufrata, pored turskih i ruskih trupa, korišćena su oklopna vozila i dronovi.

Prvo je na redu područje istočno od pograničnog grada El Darbesija. Za četiri sata prošli su maršrutom od 100 kilometara u dubini 10 kilometara od granice sa Turskom.

Sporazum o povlačenju kurdskih snaga iz zone bezbednosti, za Siriju je prilika, kako je poručio predsednik Bašar el Asad, da uspostavi kontrolu na severu zemlje posle iznenadnog povlačenja američkih snaga.

Bašar el Asad je kolegu Donalda Trampa nazvao najboljim američkim predsednikom.

"Zašto? Ne zato što je njegova politika dobra, već zato što je najtransparentnija. Svi američki predsednici su činili zločine i za to dobijali Nobelove nagrade kao branioci ljudskih prava, ali svi oni su zapravo bili kriminalci koji predstavljaju interese moćnih lobija za oružje i naftnih korporacija. A Tramp otvoreno kaže da želi naftu", ukazao je Asad.

Zaharova: SAD krijumčare naftu iz Sirije

U Moskvi kažu da Sjedinjene Američke Države svakog meseca ilegalno izvoze naftu iz Sirije.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, kaže da Amerikanci, zaobilazeći sopstvene sankcije, krijumčare naftu iz Sirije u vrednosti od preko 30 miliona dolara na mesečnom nivou.

"Oni ne planiraju da napuste te teritorije u bliskoj budućnosti, a bavljenje nezakonitim poslom prikrivaju borbom protiv terorista. Nešto ne štima u američkom stavu", ističe Zaharova.

O Siriji se govorilo i u Istanbulu, gde su se sastali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Guteres pozdravlja napore da se dijalogom reši kriza na severu Sirije.

"Verujem da je rad Komisije za izradu novog ustava Sirije prvi korak ka političkom rešenju, kojim će se završiti tragično poglavlje u životu naroda Sirije i početi novo koje će dati priliku svima da se vrate u svoje domove i ne budu više izbeglice", poručuje Guteres.

Komisija, čije je formiranje trajalo dve godine, sastala se prvi put ove nedelje u Ženevi. Čine je predstavnici vlade, opozicije i predstavnici civilnog sektora.

Niko ne očekuje da će rešiti krizu, ali veruju da će pomoći da se premoste razlike koje postoje među građanima Sirije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво