Ruski zakon o "suverenom internetu" - bezbednost ili cenzura

Zakon koji omogućava veću kontrolu interneta stupio je na snagu u Rusiji. Kremlj tvrdi da će zakon doprineti bezbednosti korisnika i države, a kritičari da vlast pokušava da uvede cenzuru.

Zakon o "suverenom internetu" daje zvaničnicima široka ovlašćenja za ograničavanje saobraćaja na ruskom internetu, piše Bi-Bi-Si.

Ruski zvaničnici i stručnjaci kažu da zakonska inovacija neće uticati na korisnike i da će ruski internet ostati deo globalnog prostora.

"Stupanjem na snagu zakona, sami korisnici u Rusiji neće osećati nikakve promene i kvalitet komunikacije se neće pogoršati", izjavio je za agenciju TAS portparol Ministarstva komunikacija.

Ističe da će, ukoliko u zemlji postoji pretnja po bezbednost, Federalna služba za nadzor komunikacija (Roskomnadzor) moći da preuzme centralizovano upravljanje mrežom.

Pristalice zakona kažu da će zaštiti Rusiju od hakerskih napada iz inostranstva.

Prekidač u rukama Kremlja 

Kremlju će biti omogućeno da u hitnim slučajevima isključi veze unutar Rusije ili sa svetskom mrežom.

Na vladi je da odluči šta predstavlja pretnju i koje akcije treba preduzeti.

Zakonom se od internet provajdera traži da instaliraju mrežnu opremu koja može da identifikuje izvor i filtrira sadržaj.

To će u praksi omogućiti Federalnoj službi za nadzor komunikacija (Roskomnadzor) da bude efikasniji u blokiranju sajtova, piše Bi-Bi-Si.

Po uzoru na Kinu?

Kritičati tvrde da će ruska vlada moći direktno da cenzuriše sadržaj na internetu, bez odobrenja suda i bez obaveze da obavesti javnost koje informacije blokira i zašto.

Plaše se da će Kremlj pokušati da stvori internet "fajervol" (zaštitni zid) sličan onome u Kini.

"Zakon dokazuje da je rusko rukovodstvo spremno da stavi celu mrežnu infrastrukturu pod političku kontrolu, kako bi sprečilo protok informacija kada god je to potrebno", rekao je Kristijan Mir iz Reportera bez granica.

U martu su hiljade ljudi protestovale u Moskvi protiv ovog zakona.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво