Demokratije širom sveta ne uspevaju da zaštite novinare

Demokratske zemlje širom sveta ne uspevaju da zaštite novinare i ne istražuju ubistva i zločine protiv njih, saopštio je Međunarodni institut za štampu (IPI) koji 2. novembra obeležava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara.

Prema podacima Međunarodnog instituta za štampu, prošle godine život je izgubilo četrdeset novinara.

Zbog svog rada, u znak odmazde, ubijeno je njih dvadeset petoro. Odmazda je često bila odgovor na izveštaje o otkrivanju korupcije ili aktivnostima kriminalnih grupa.

Osam novinara je poginulo dok je izveštavalo o sukobima u Avganistanu, Siriji i Jemenu, dok je jedan poginuo tokom izveštavanja o građanskom protestu.

Šest novinara je poginulo dok je bilo na zadatku, dva u Somaliji i po jedan u Brazilu, Turskoj, Velikoj Britaniji i SAD.

Većina ciljanih ubistava dogodila se na američkom kontinentu, gde je poginulo 18 novinara, uključujući devetoro u Meksiku.

Po dva novinara poginula su u Kolumbiji, Hondurasu i Haitiju i jedan u Brazilu.

Iako je u poslednjih 12 meseci zabeležen značajan pad broja ubijenih novinara, u poređenju sa istim periodom prošle godine u kojem je 100 novinara izgubilo život u vezi s poslom koji su obavljali, nastavlja se praksa nekažnjavanja za ubistvo novinara.

Zakasnele istrage

Nijedno ubistavo iz prošle godine nije u potpunosti rešeno, a istrage u ogromnoj većini slučajeva ostaju zakasnele ili se uopšte ne vode.

Analiza podataka Međunarodnog instituta za štampu, pokazuje da je tokom godina većina ciljanih ubistava počinjena u demokratskim zemljama, a nekažnjavanje takvih zločina i dalje ostaje visoko upravo u tim zemljama.

"Sloboda štampe je suštinski sastojak dinamične demokratije, ali demokratske vlade ne uspevaju da zaštite novinare, pa čak ni da osiguraju odgovarajuću istragu o ubistvima u svojim zemljama", izjavio je direktor sektora za zastupanje Međunarodnog instituta za štampu, Ravi R. Prasad.

Dodaje da demokratske nacije moraju da učine više da zaštite novinare ne samo od ubistava, već i od onlajn pretnji kojima su izloženi.

U Evropi, koja se zalaže za demokratiju, ljudska prava i slobodu štampe širom sveta, ubistvo novinarke Dafne Karuane Galisije iz 2017. godine još nije kažnjeno.

Za razliku od toga, tužioci u Slovačkoj su ovog meseca optužili navodnog organizatora i još tri osumnjičena za ubistvo istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice iz 2018. godine.

Ubistvo Džamala Kašogija, kolumniste "Vašington posta" 2. oktobra prošle godine, primer je svesne nekažnjivosti za zločine nad novinarima.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 31. okt 2019, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

Ma uspevaju

Al samo one korisne.