Džonson okrivljuje parlament zbog propasti Bregzita za Noć veštica

Britanski premijer Boris Džonson navodi da je parlament u Londonu odgovoran što Velika Britanija neće napustiti Evropsku uniju u četvrtak, 31. oktobra, kako je bilo planirano.

Portparol Borisa Džonsona izjavio je da je bio osiguran "sjajan novi sporazum, kojim bi se Britaniji omogućilo da izađe 31. oktobra, ali ga je parlament blokirao".

Pošto Boris Džonson nije uspeo da ubedi britanske poslanike da ratifikuju njegov sporazum sa Briselom o Bregzitu 31. oktobra, EU je odlučila da odloži Bregzit do 31. januara sledeće godine, prenosi Rojters.

Džonson je zatražio odlaganje po nalogu parlamenta, mada je mesecima govorio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra, bez obzira na to da li sporazum o Bregzitu postoji ili ne.

Ranije danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je da je EU postigla dogovor da se Bregzit odloži do 31. januara sledeće godine, samo tri dana pre nego što je trebalo da se sprovede.

Tusk je na svom Tviter nalogu napisao da se 27 zemalja članica EU složilo da prihvate "zahtev Velike Britanije za fleksibilnost Bregzita do 31. januara 2020. godine".

Dodao je da će odluka biti formalizovana u pisanoj formi.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan, pozdravljajući odluku iz Brisela, kaže da odlaganje treba da bude iskorišćeno za glasanje o Bregzitu.  

Izraz "fleksibilnost" znači da će Velika Britanija moći da napusti  EU ranije, ukoliko sporazum o Bregzitu, koji je postigao premijer Boris Džonson, bude ratifikovan pre 31. januara.

Britanski parlament bi danas trebalo da se izjasni o mogućnosti novih izbora. Džonson želi da parlamentarni izbori budu održani 12. decembra, ali možda za to neće imati dovoljnu podršku.

Vlada se protivi novom referendumu o Bregzitu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво