Evropska unija nije donela odluku na koji rok bi odložila Bregzit

Velika Britanija treba da napusti evropski blok 31. oktobra, ponavlja premijer Boris Džonson. Međutim, to zavisi od Evropske unije, koji treba da odluči o još jednom odlaganju roka za Bregzit. Takva odluka nije doneta danas, novi sastanak je u Briselu početkom sledeće nedelje. Uhapšene su još dve osobe pod sumnjom za ubistvo i trgovinu ljudima.

Bez konačne odluke, izašli su sa sastanka ambasadori 27 zemalja članica. Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, ne otkriva mnogo.

"Bez komentara. Imali smo odlične razgovore. Toliko od mene", naveoje Mišel Barnije, pregovarač EU za Bregzit.

Nije se mnogo više čulo ni na konferenciji za novinare. Za Evropsku uniju glavno pitanje je koliko treba da traje odlaganje Bregzita, ali tu nema saglasnosti. Francuska traži razjašnjenja o namerama Britanaca i predlaže kratak rok, Nemačka je među zemljama koje zagovaraju tromesečno produženje.

"Predstavnici 27 zemalja članica saglasni su da se rok produži i nastaviće posao narednih dana. Trenutno nema planova za vanredni samit Evropske unije", navodi Mina Andreva, portparolka Evropske komisije.

Britanski premijer na sve načine želi da pomeri Bregzit sa mrtve tačke. Predložio je vanredne izbore 12. decembra. Glasanje o tom predlogu je u ponedeljak ili utorak. I dalje smatra da je moguć izlazak u roku.

"Mi možemo da odemo 31. oktobra. Na nesreću, to zavisi od toga šta će Evropska unija reći. Sada smo u poziciji da zbog Zakona koji je usvojio parlament, a koji znači predaju, čekamo odluku Brisela koliko će biti produženje roka", navodi Boris Džonson, britanski premijer. 

Britanski premijer dogovorio je sporazum s Briselom prošle nedelje, ali ga britanski parlament nije ratifikovao.

Džonson je u četvrtak tražio parlamentarne izbore 12. decembra i prvi put odustao od obećanja o napuštanju EU-a 31. oktobra sa sporazumom ili bez njega.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво