Mirno u Siriji – Rusi patroliraju, Tramp najavljuje ukidanje sankcija

Dan posle dogovora Rusije i Turske, na severoistoku Sirije je relativno mirno. Ruska policija počela patroliranje na sirijskoj granici. Donald Tramp je najavio ukidanje sankcija Turskoj zbog pristanka Ankare na primirje.

U skladu sa dogovorom iz Sočija, ruske snage su prešle Eufrat ka turskoj granici i počele da patroliraju sa sirijskom pograničnom službom, van zone turske vojne operacije.

Rusi pomažu pri povlačenju kurdskih boraca i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, za šta su dobili rok od 150 sati.

Konvoj ruske vojne policije ušao je u kurdsko mesto Kobani, simbol otpora teroristima Islamske države.

"Tačno u podne jedinice ruske vojske počele su da patroliraju duž sirijsko-turske granice. Nalazimo se dva kilometra od grada Kobanija", rekao je Igor Seritski, komandant ruskih snaga u Siriji.

Damask je zahvalan Moskvi na pomoći i poručuje da u sirijski naftni i gasni sektor neće ući nijedna kompanija iz zemalja koje su godinama podsticale islamsku pobunu i stranu agresiju na Siriju.

Ankara ističe da je ofanzivom sprečila formiranje terorističke države na severu Sirije.

"Naš problem u Siriji su teroristi Islamske države i kurdski teroristi. Predsednik Putin me je uverio da pripadnicima kurdske milicije neće biti dozvoljeno da ostanu u Siriji duž turske granice", naveo je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Tramp najavljuje ukidanje sankcija 

U specijalnom obraćanju iz Bele kuće, predsednik Donald Tramp rekao je da će ukinuti sankcije Turskoj u oblasti odbrane i energetike.

"Sankcije će biti ukinute, osim ako se ne desi nešto sa čim nećemo biti zadovoljni. Erdogan radi pravu stvar za Tursku. Sjedinjene Države treba da šalju svoje vojnike samo tamo gde su u pitanju američki nacionalni interesi", smatra Donald Tramp.

Tramp kaže i da je na tursko-sirijskoj granici postignut veliki uspeh, jer se formira sigurna zona. Za poslednja 24 sata, gotovo 1.000 sirijskih izbeglica vratilo se iz Libana i Jordana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво