Asanž se mučio da se priseti imena na suđenju u Londonu

Džulijan Asanž se pojavio pred sudom u Londonu. Ovo je prvo javno pojavljivanje osnivača "Vikiliksa" nakon više meseci. Asanž se tokom suđenja mučio da se seti kako se zove i koliko ima godina.

Džulijan Asanž se u sudnici pojavio bez brade koju je imao u maju, kada je poslednji put viđen u javnosti. Osnivač "Vikiliksa" je osuđen na pedeset nedelja zatvora zbog kršenja uslova određenih kaucijom, prenosi Rojters.

Iako je izgledao zdravo, na početku saslušanja je mrmljao i zamuckivao dok je izgovarao svoje ime i datum rođenja.

Kada ga je sudija na kraju saslušanja upitao da li zna šta se dešava, odgovorio je "Ne baš" i požalio se na uslove u zatvoru, dodajući da ne može "da razmišlja na pravi način".

"Ne razumem kako je ovo pravično. Ne mogu da istražim ništa. Nemam pristup svojim dokumentima. Vrlo je teško tu gde se nalazim", naveo je Asanž tokom saslušanja.

Asanž se nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji gde čeka odluku o izručenju u Sjedinjene Američke Države, koje ga terete za kršenje tamošnjeg zakona o špijunaži i hakovanje državnih kompjutera. Dobio je azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj u kojoj je optužen za seksualno uznemiravanje. Nakon sedam godina, Ekvador je ukinuo azil Asanžu, što je dovelo do njegovog hapšenja u aprilu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 22. okt 2019, 03:10) - anonymous [neregistrovani]

Pravi primer zapadne demokracije

Kad netko sa Zapada pocne da prica o demokraciji i dodje soliti pamet o slobodi govora,treba mu spomenuti samo slucaj Asanaz i zavrsiti razgovor.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 21:48) - anonymous [neregistrovani]

uf

Mogu samo da zamislim na koje načine ga sve muče. I fizički i psihički i sa hranom i sa vodom. Pravda i istina na zapadu ne postoje. Dušan

(ponedeljak, 21. okt 2019, 19:53) - anonymous Lala [neregistrovani]

Samo me zanima,

A gde su te silne organizacije koje se bave ljudskim pravima .

(ponedeljak, 21. okt 2019, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

Jel vama jasno?

Jel vam jasno šta ovome tamo rade? I zašto? Jel je istinu vadio na videlo? Pa ovi su gori nego što su oni sami o ruskom KGB-u ili još nekoj istočno evropskoj tajnoj službi ikad govorili. To je njihovo pravo lice, Guantanamo i crni zatvori, a ne špijun-džentlmen Džejms Bond.