Predsednik Indonezije položio zakletvu

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo je položio zakletvu za drugi petogodišnji mandat na čelu te najmnogoljudnije muslimanske zemlje. Vidodo (58) se u predizbornim obećanjima obavezao da će smanjiti birokratiju, podržati ekonomski rast u toj zemlji i podstaći ulaganja, preneo je Rojters.

"Biće veliki problem ukoliko ne uspemo da stvorimo dovoljno poslovnih mogućnosti", rekao je Vidodo u parlamentu posle inauguracije.

On je naveo da će podneti dva zakona kako bi zamenio propise koji su ometali otvaranje novih radnih mesta, posebno, kako je naveo, za mlade.

"Ovo će biti veliki problem ako ne uspemo da stvorimo dovoljno radnih mesta", rekao je Vidodo nakon njegove inauguracije, gde je naveo svoj san da Indonezija postane jedna od pet najboljih svetskih ekonomija do 2045.godine sa BDP-om u vrednosti od sedam biliona dolara.

Ceremoniji polaganja zakletve pred parlamentom prisustvovali su i brojni strani zvaničnici, među kojima bivši uamerički državni sekretar Džon Keri i autralijski premijer Toni Abot.

Više od 30.000 policajaca je raspoređeno u Džakarti.

Novi predsednik će posle polaganja zakletve prošetati ulicama grada u kočiji a svečanost će se završiti uveče hevi-metal koncertom, muzikom čiji je Vidodo veliki ljubitelj.

Rekao je da će imenovati svoj kabinet u ponedeljak ujutro.

Vidodo, nekada proizvođač nameštaja koji je živeo u kućici od bambusa, pobedio je bivšeg generala Prabova Subijanta na predsedničkim izborima u julu s više od 53 odsto glasova.

Vidodo, bivši guverner Džakarte i gradonačelnik rodnog grada Surakarte, smatra se čovekom naroda koji želi da pojača demokratske reforme iako mu nedostaje iskustva u državnoj politici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво