Zaharova upitala Vašington: Kojim se delom SAD graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je kojim se to delom SAD graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da lobiraju za njihovu integraciju u drugi kontinent.

Zaharova je na taj tačin reagovala na navode portparolke američkog Stejt departmenta Morgan Ortagus na Tviteru da je Vašington razgočaran što na samitu lidera EU nije postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da podržava težnje tih zemalja da se pridruže EU i nastavak reformi za dobrobit njihovih građana.

"Može se razumeti da su američke diplomate 'pomešale' Arhangelsk sa Severodvinskom. Strana zemlja, nisu imali kartu. Ali kojim svojim delom se SAD graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom kako bi lobirale za njihovu integraciju u udruženje na drugom kontinentu, to bi Stejt department trebalo da zna", navela je Zaharova na svom nalogu na Tviteru.

Ona je dodala da razume da nakon izlaska Velike Britanije iz EU "treba zakrpiti rupu", ali Brisel, kako je navela, sam mora da shvati šta ga čeka od stupanja ovih zemalja u redove EU, prenosi Sputnjik.

Lideri EU prekinuli su razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra.

Dve zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriterijumi, prenosi AP.

 

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 20. okt 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Rusija

Rusija je u Evriopi a Amerika na drugom kraju sveta koja se petlja svagde , Rusija se samo pita gde SAD imaju franice u Evropi pametnom je sve jasno

(nedelja, 20. okt 2019, 02:38) - anonymous [neregistrovani]

Још тачније

Русија се брине за себе, јер ће све балканске државице, садашњи и будући сателити Запада, слати војнике на руску границу и подизати санкције према Русији, а и према свакој другој држави која буде непослушна. кад год то газде преко Атлантика буду одлучиле.
А питање је сасвим легитимно, јер какав је интерес Сједињених Држава да сваку европску државицу гурају у ЕУ?

(subota, 19. okt 2019, 15:44) - anonymousKole [neregistrovani]

Tacno

Tacno je da se ne granici sa njima ali isto tako se ne granice i sa Rusijom koja se brine za njih.