Protesti zbog javnog prevoza u Čileu doveli do vanrednog stanja

Predsednik Čilea Sebastijan Pinera proglasio je vanredno stanje u Santijagu, nakon što su u gradu od šest miliona stanovnika izbili neredi zbog nezadovoljstva javnim prevozom. Zapaljena je jedna zgrada u centru grada, a zatvoren je i metro.

Protesti su izbili zbog nezadovoljstva poskupljenjem javnog prevoza u gradu i demonstranti su podmetnuli požar na nekoliko stanica metroa, opljačkano je mnogo radnji i zapaljen je autobus gradskog prevoza.

Presednik Sebastijan Pinera je u obraćanju naciji rekao da uvodi vanredno stanje u dve pokrajine i dve opštine u širem regionu Santijaga zbog "ozbiljnih i ponovljenih napada na metro, bezbednosti građana i napada na javnu i privatnu svojinu", preneo je AP.

Pinera je najavio da će narednih dana vlada pozvati na dijalog kako bi se ublažile posledice poskupljenja javnog prevoza za najsiromašnije.

Čile je jedna od najbogatijih zemalja Latinske Amerike, ali i jedna od najneravnopravnijih.

Frustracije zbog visokih troškova za život u Santijagu postao je politička "tačka paljenja", zbog čega se poziva na reforme u svim oblastima – od državnih poreza i kodeksa radnika do penzionog sistema. 

Srednjoškolci i studenti započeli su proteste nakon što je vlada je povećala cene za vožnju 6. oktobra na 1,17 dolara za vožnju metroom u periodu kada ga najviše ljudi koristi. Za to okrivljuju veću potrošnju energije i slabljenje pezosa.

Zvaničnici su se zatvorili svih 136 metro stanica u gradu koje povezuju skoro 140 kilometara železnice. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се