Kurdi, Turska ne poštuje sporazum o prekidu vatre

Turska se ne pridržava sporazuma o prekidu vatre, jer nije prekinula opsadu ključnog grada na severoistoku Sirije Ras al-Ajn, saopštila je Komanda sirijskih Kurda, javlja AP. Ruski posmatrači registrovali su 18, a turski 11 slučajeva kršenja sporazuma o prekidu vatre. Ruski zvaničnici razgovarali sa Asadom o smanjenju tenzija.

Sirijske demokratske snage pozvale su američkog potpredsednika Majka Pensa, koji je posredovao u postizanju sporazuma s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, da utiče na Tursku da poštuje dogovor o petodnevnom prekidu vatre.

AP navodi da je taj pogranični grad test za realizaciju sporazuma koji predviđa i da se kurdske snage povuku iz tog područja.

Opoziciona sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da su snage sirijskih pobunjenika koje podržava Turska sprečile juče konvoj s medicinskom pomoći da uđe u Ras al-Ajn.

Ruski posmatrači registrovali su 18, a turski 11 slučajeva kršenja sporazuma o prekidu vatre u severoistočnoj Siriji u poslednjih 24 časa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruska strana u rusko-turskoj komisiji za praćenje kršenja prekida vatre registrovala je 18 slučajeva otvaranja vatre", a turska 11, kaže se u saopštenju, prenosi Tas.

Dodaje je da je ruski Centar za pomirenje sukobljenih strana imao u poslednja 24 časa dve humanitarne operacije. 

Više hiljada ljudi, mahom kurdskog porekla, protestovalo je u više nemačkih gradova protiv ofanzive Turske na severu Sirije. Najveći broj demonstranata okupio se u Kelnu. 

Delegacija ruskih zvaničnika razgovarala je u Damasku s predsednikom Sirije Bašarom el Asadom o rešavanju krize na severoistoku te zemlje, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako prenosi Rojters, u saopštenju se navodi da je "glavna tema razgovora bila aktuelna situacija ''na terenu'' u Siriji u svetlu jačanja napetosti na severoistoku zemlje".

Posebno je istaknuta potreba preduzimanja mera za deeskalaciju tenzija kako bi se osgurala bezbednost u tom području.

Uhapšeni odbegli pripadnici ID

Turski ministar unutrašnjih poslova saopštio je da je 41 osumnjičeni pripadnik Islamske države ponovo zarobljen posle bega iz logora ranije ove sedmice u Siriji, tokom borbi između turskih i kurdskih snaga.

Sulejman Soilu je rekao za turske medije da je 195 drugih osumnjičenih terorista već privedeno.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je sirijske kurdske snage za oslobađanje oko 750 članova Islamske države i njihovih porodica usred ofanzive turskih snaga.

Kako prenosi AP, zarobjenici koji su turske nacionalnosti su već kombijem prebačeni u Tursku, gde će im biti suđeno.

Mediji prenose da su pripadnike Islamske države zarobile sirijske opozicione snage koje podržava Turska.

Strani državljani, od kojih su mnogi Evropljani, biće prebačeni u zonu pod kontrolom Turske u severnom Alepu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво