Fon der Lajen: Loši signali za Skoplje i Tiranu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da "signali ne pokazuju" da će biti doneta odluka o početku pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU.

"Duboko žalim zbog toga, jer verujem da su te države uložile ogromne napore da bi se približile Evropskoj uniji, tako da je veoma važno da dobiju pozitivne signale", rekla je za Politiko šefica Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen je ovo izjavila uoči samita lidera EU, od kojeg Skoplje i Tirana očekuju definisanje datuma za početak pregovora sa EU i dva dana pošto se Savet ministara EU nije saglasio sa otvaranjem pregovora sa ove dve države.

Glavne prepreke otvaranju pregovora sa dve balkanske države bili su Francuska i Holandija. Francuska je stavila do znanja da ne prihvata pregovore ni sa jednom od dve balkanske zemlje, tražeći prethodnu izmenu metodologije pristupnih pregovora i dodatni izveštaj Evropske komisije o reformama u Skoplju i Tirani.

U praksi, ovaj stav bi mogao da znači odlaganje odluke o pregovorima najmanje do sredine sledeće godine, moguće i duže, i to nakon što je odluka već dva puta odložena.

Makedonski premijer Zoran Zaev upozorio je lidere Evropske unije da će njegova vlada "biti mrtva" ukoliko ne donesu pozitivnu odluku o početku pregovora, dok je albanski premijer Edi Rama poručio da su uradili sve što je EU od njih tražila. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво