Postignut sporazum o Bregzitu, na potezu britanski parlament

Britanski premijer Boris Džonson i Evropska unija postigli su dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU, čiji su lideri na samitu u Briselu odobrili sporazum. Britanski parlament izjasniće se u subotu. Irski unionisti i laburisti poručuju da neće podržati sporazum.

"Imamo odličan novi sporazum koji vraća kontrolu", napisao je Džonson na Tviteru nekoliko sati pre održavanja samita u Briselu, prenosi Rojters.

Informaciju o postizanju sporazuma je potvrdio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na Tviteru.

"Ovo je fer i balansiran dogovor za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo koji svedoči o našoj posvećenosti pronalaženju rešenja", napisao je Junker koji je predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku uputio pismo kojim ga obaveštava da je sporazum postignut.

Lideri zemalja članica Evropske unije na samitu u Briselu odobrili su dogovor i saglasili se da će on stupiti na snagu od prvog novembra, naveo je visoki zvaničnik EU.

Takođe, da bi postignuti sporazum stupio na snagu, sa evropske strane mora da ga potvrdi i Evropski parlament.

Uređen status Severne Irske 

Glavni pregovorač EU Mišel Barnije je u obraćanju rekao da postignuti sporazum "daje odgovor na neizvesnosti koje je doneo Bregzit".

Barnije je govorio i o ključnom pitanju – statusu Severne Irske. Rekao je da Severna Irska ostaje u britanskoj carinskoj zoni, a period tranzicije trebalo bi da traje do kraja 2020. godine.

Dodao je da će skupština Severne Irske odlučiti o trgovinskom delu sporazuma prostom većinom.

Parlament u Londonu će se izjasniti u subotu, Irci ključni

O sporazumu Velike Britanije i EU treba da se izjasni i Britanski parlament u subotu. 

Irska Demokratska unionistička partija (DUP) saopštila je ranije danas da ne može da prihvati sporazum, pre svega zbog carinskih pitanja.

Bez podrške DUP-a, sporazum o Bregzitu verovatno neće proći glasanje u Britanskom parlamentu.

Ako sporazum ne prođe glasanje, Džonson će morati da traži novo odlaganje Bregzita, zakazanog za 31. oktobar.

Lideri EU su više puta do sada isticali da za Britance nema novih rokova.

Opozicija: Sporazum gori nego Terezin 

Nedugo nakon postizanja sporazuma, oglasili su se i lideri britanske opozicije, uglas poručujući da je sporazum loš za Veliku Britaniju.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je da je Džonson postigao još gori sporazum sa Briselom nego onaj o kome se pre njega dogovorila bivša premijerka Tereza Mej.

Smatra da narod treba da ima završnu reč po pitanju sporazuma o Bregzitu. 

Takođe, i liderka liberalnih demokrata Džo Svinson poručuje da je "borba za Bregzit daleko od kraja".

"Sporazum Borisa Džonsona je loš za našu ekonomiju, za naše javne službe, za naše okruženje. Narednih nekoliko dana usmeriće našu državu za naredne generacije. Odlučnija sam nego ikada pre da stopiram Bregzit", poručila je Džo Svinson. 

Protiv sporazuma je i Škotska nacionalna partija. 

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво