Nazire li se kraj Bregzita

Evropski zvaničnici sastaće se u četvrtak i petak na samitu u Briselu od koga se očekuje postizanje konačnog dogovora o izlasku Velike Britanije. Posle samita, zasedaće britanski parlament. Najavljeni rok za britansko napuštanje Evropske unije je 31. oktobar - da li je to i konačan datum?

Samit uoči vikenda poslednja je šansa da se Velika Britanija i Evropska unija dogovore o Bregzitu, čime bi se izbegla najteža opcija – razvod bez dogovora.

Možda će doći i do trećeg odlaganja britanskog izlaska iz Unije, što će produbiti neizvesnost. Pitanje kojim putem će Britanija krenuti posle 46 godina zajednice sa ujedinjenim delom Evrope – ostaće otvoreno.

U najboljem slučaju, države članice Unije volele bi da pred sobom imaju kompletan predlog da bi mogle da glasaju.

Problem granica sa Irskom 

Ključno pitanje je irska granica posle Bregzita. London i Brisel nisu uspeli da se dogovore o granici između Severne Irske u sastavu Velike Britanije i Republike Irske, koja će ostati članica Evropske unije, čime bi se sačuvao mir na ostrvu, gde je već bilo višedecenijskog nasilja.

Pošto su Evropljani Džonsonov plan za Bregzit početkom oktobra odbili, britanski premijer je predstavio nove predloge irskom kolegi Leu Varadkaru.

Predloženo je da Velika Britanija sa Severnom Irskom formira carinsku uniju, koja bi istovremeno pripadala određenoj vrsti carinske zone sa Evropskom unijom.

To Unija ne prihvata, kao ni Demokratska Unionistička partija, najjača politička stranka u Severnoj Irskoj i peta po broju članova u britansko parlamentu, poznata po favorizovanju britanskog identiteta.

Ako uspe da sklopi sporazum, Boris Džonson će i dalje imati težak zadatak da ubedi Parlament, veoma podeljen po pitanju Bregzita.

Najvažnija sednica parlamenta 

Poslanici britanskog parlamenta koji su tri puta odbili sporazum sa Evropskom unijom o kojem je pregovarala bivša premijerka Tereza Mej, zasedaće na posebnoj sednici 19. oktobra, u subotu, što je prvi put od Foklandskog rata 1982. godine.

Biće to važna sednica, jer će poslanici ili podržati ili odbaciti eventualni sporazum, ili će premijer morati da zatraži novo odlaganje.

Koliko je važna i za Evropu, pokazuje komentar odlazećeg predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da je egipatska sfinga, u poređenju sa britanskim parlamentom, otvorena knjiga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво