Tramp: Sporazum sa Kinom posle susreta sa Sijem u Čileu

Američki predsednik Donald Tramp kaže da će trgoviski sporazum sa Kinom neće biti potpisan pre sastanak sa kineksim predsednikom Si Đinpingom ma predstojećem forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Čileu.

Tramp je novinarima u Beloj kući rekao da je delimični sporazum koji je najavljen prošle nedelje u "procesu formalnog stavljanja na papir".

Američki predsednik prošle subote je saopštio da je sa Kinom potpisao "najbolji i najveći dogovor do sada u istoriji države".

"Dogovor koji sam upravo sklopio sa Kinom najbolji je i najveći dogovor napravljen za poljoprivrednike u istoriji naše zemlje. U stvari, postavlja se pitanje može li se proizvesti toliko proizvoda ili ne? Naši farmeri će već to smisliti. Hvala Kini", napisao je Tramp na Tviteru.

Kao deo sporazuma Peking bi pristao na određene povlastice u oblasti poljoprivrede, a Vašington bi zauzvrat snizio neke takse na kinesku robu, javio je ranije Bulmberg.

Trgovinskog rat Kine i SAD već mesecima ozbiljno opterećuje odnose dve zemlje, sa jednako negativnim uticajem na globalnu ekonomiju.

broj komentara 0 pošalji komentar