Sirijska vojska ušla u Raku, ruske trupe prešle Eufrat

Grupa sirijskih vojnika ušla je u grad Raku i započela postavljanje posmatračkih mesta, izvestili su lokalni mediji. Ruske snage prešle su reku Eufrat na severu Sirije i stiglu grad Kobani, saopštila je Sirijska opservatorija sa sedištem u Londonu.

Izveštaj o tome je došao samo nekoliko dana nakon što su kurdske snage koje su preuzele grad od Islamske države zaključile sporazum sa sirijskom vladom o raspoređivanju vojnih trupa na granici, prenosi Rojters.

Te informacije nisu još potvrđene na sirijskim državnim medijima.

Turska vojska je u sredu, 9. oktobra, započela ofanzivu na severu Sirije pod nazivom "Izvor mira" vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica.

SDF, koja kontroliše sever Sirije, zatražila je podršku Asadovih snaga, prepuštajući im kontrolu nad nekoliko gradova na severoistoku zemlje. 

Turska ofanziva na severoistoku Sirije završiće se ako kurdski borci u regionu polože oružje i povuku se iz planirane "sigurne zone", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će se on i američki potpredsednik Majk Pens sastati s turskim predsednikom Redžepom Taijpom Erdoganom.

Pompeo je rekao da će njih dvojica putovati u Tursku ove sedmice i da očekuje susret sa Erdoganom, prenosi Rojters.

Pompeo je naveo da je američka delegacija planirala da otputuje danas i da je cilj posete nalaženje rešenja za situaciju u Siriji, a ne da se prekinu odnosi između SAD i Turske.

Ruska vojska prešla Eufrat, Tramp nema ništa protiv

Ruske snage prešle su reku Eufrat na severu Sirije i stigle do područja izvan grada Kobanija, podržane sa istoka Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi, saopštila je Sirijska opservatorija sa sedištem u Londonu.

Kako se navodi, ruske trupe su krenule na sever pošto su Sirijske demokratske snage sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmeštanju vojske predsednika Bašara el Asada na granici zbog turske vojne operacije.

Kako prenosi Rojters, kurdske snage još nisu potvrdile tu informaciju.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp ublažio je krizu u Siriji rekavši da je to sukob između Turske i Sirije i da je "u redu" da Rusija pomogne Damasku.

Govoreći novinarima u Beloj kući, Tramp je rekao da je bolje da Amerika uvede sankcije Turskoj od sukobljavanja u regionu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 17. okt 2019, 09:29) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Nemoguce bez Turske

Nisam 100% siguran,konflikt je jako SLOZEN,,ali u slucaju DA Ameri izgube Tursku nemaju vise razloga i sanse da ostanu na Bliskom Istoku….

(sreda, 16. okt 2019, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Putin se ne sme

zavaravati da ce Erdogan prekinuti sa ofanzivom .Mora biti dobro pazljiv jer se nesto opasno muti kada su Ameri napustili taj deo Sirije.U slucaju sprecavanja Turske vojske i njene ofanzive od strane Rusa , moze biti katastrofalan i za Rusiju i za Tursku a mozda sa strane to neko i zeli i jedva ceka da se desi takvo nesto.

(sreda, 16. okt 2019, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

N

Pa naravno da Amerima nikako
ne odgovara los odnos sa
Turcima .

(sreda, 16. okt 2019, 16:38) - Helleri [neregistrovani]

Pronicljiv komentar

Kao što je napisano u komentaru biće da je ovde odigrano mnogo više poteza koji nisu viđeni u startu. Ukoliko se ispostavi kao tačno biće amerikanci mnogo mnogo ljuti.

(sreda, 16. okt 2019, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

Savez

Amerikanci ostavljaju saveznike na cedilu po obicaju. Medjutim, Sirijci su se udruzili sa Kurdima, a na njihovoj strani su Rusi, na suprotnoj strani su Turci. Sta ce sada biti sa pompeznim saveznistvom Rusije i Turske?

(sreda, 16. okt 2019, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

Prijateljstvo

Ne zna se je li dobro ili nije biti prijatelj sa amerikancima i u jednoj i u drugoj situaciji ce ih ostaviti na cedilu.

(sreda, 16. okt 2019, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Jel to sa mojim nosom nešto ne valja?

Nešto mi stvarno počelo da miriše na zagovor, al ne kako se do sada govorilo, nego pre na manevar Turaka i Rusa. Prvo Turci uđu, "da odjure Kurde", ameri odignu ruke, okrenu leđa i ostave Kurde na cedilu, a sad Sirijska vojska i Rusi ušetaju kao na bulevaru i postavljaju svoje trupe na kesta koja fo sada amerikanci i zubima branili. Savez sa Kurdima raspadnut, pozicije zauzete, amerikanci sklonjeni...dobro, dobro...

(sreda, 16. okt 2019, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Kamo sreće

E da smo ovu Rusiju imali 1999. ništa od ovog danas ne bi bilo na Kosmetu, nego bi mi sami držali i vukli konce. Nažalost, vreme nam nije išlo na ruku.