Vanredno stanje u Mongoliji

Mongolski predsednik proglasio je vanredno stanje, nakon sukoba policije i demonstranata u kojima je ubijeno najmanje pet, a povređeno više od 300 osoba.

 U neredima je ranjen 221 civil i 108 policajaca, a 700 osoba je uhapšeno, saopštili su zvaničnici u Ulan Batoru.

Mongolska policija danas je blokirala centar prestonice, nakon što je predsednik zemlje Nambarin Enhbajar proglasio četvorodnevno vanredno stanje zbog postizbornog nasilja.

Opozicija je juče počela proteste zbog izbornih rezlutata optužujući vlast da je krala glasove. Neredi su počeli kada su demonstranti zapalili središte vladajuće Mongolske narodne revolucionarne partije u Ulan Batoru.

Prema preliminarnim rezultatim MPRP, koja je vladala zemljom skoro čitav 20. vek, osvojila je 46 mesta u parlamentnu koji ima 76 poslanika. Zvanični rezultat biće objavljeni 10. jula.

Moskva poziva na poštovanje zakona

Moskva je izrazila zabrinutost zbog situacije u Mongoliji i pozvala sve političke snage na uzdržanost, odgovornost i poštovanje zakona.

"Smatramo osnovanim uvođenje vanrednog stanja u Ulan Batoru i nadamo se da će ta iznuđena mera doprineti što bržoj normalizaciji stanja u mongolskom glavnom gradu", navedeno je u reagovanju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Vladajuća Mongolska narodno-revolucionarna partija, koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila većinu, orijentisana je na blisku ekonomsku saradnju sa Rusijom.

Povezane vesti:

Mongolska opozicija protestuje zbog izborne krađe

broj komentara 0 pošalji komentar