Izraelske trupe u predgrađu Gaze

Izraelske kopnene snage prodrle u Pojas Gaze. Žestoki sukobi praćeni neuspešnom diplomatskom inicijativom za prekid vatre. Poginula tri izraelska vojnika. Ukupan broj žrtava na palestinskoj strani oko 550, među kojima 87 dece. Oko 2.700 ranjenih.

Izraelske snage nastavile su kopnenu ofanzivu i ušle dublje u Pojas Gaze, u kome je od početka rata koji je započeo Izrael kako bi prekinuo palestinske raketne napade, do sada poginulo više od 550 Palestinaca.

 

Trojica izraelskih vojnika su poginula, a najmanje 30 ranjeno u najozbiljnijem napadu palestinskih boraca u već deset dana dugom ratu u Pojasu Gaze. Broj ubijenih Palestinaca tokom borbi vođenih u ponedeljak procenjen na oko 100.

Osim oko 100 ubijenih Palestinaca, izraelska komanda saopštila je da je i oko 80 ljudi uhapšeno u operacijama u Pojasu Gaze i prebačeno u Izrael. Među Palestincima, i dalje ima priličan broj civilnih žrtava. Bolnice i mrtvačnice u Gazi su prepune.

Prvi ozbiljni gubici izraelskih snaga zabeleženi su tokom poslepodnevne razmene paljbe sa borcima Hamasa u naselju Sadžajeh u istočnom delu Gaze, koje već godinama slovi za ozbiljno uporište radikalnih islamista, tokom koje su Palestinci nadiruće snage vlasti u Tel Avivu zasule minobacačkim granatama.

Izraelski vojnici su, kako se čini, sklonište potražili u ruševinama jedne od zgrada, posle čega je odjeknula snažna eksplozija, što je zvaničnike vojske Izraela navelo na zaključak da je objekat prethodno bio miniran, mada se ne isključuje ni direktan pogodak minobacačkog projektila većeg kalibra.

Nešto kasnije, izraelska vojska saopštila je da su trojica vojnika ubijena "prijateljskom vatrom", odnosno nakon što je na njih, greškom, vatru otvorio tenk.

Osim trojice poginulih, ranjeno je još 20 Izraelaca, od kojih 12 ozbiljno. U odvojenim incidentima ranjeno je još 11 izraelskih vojnika.

Uprkos napredovanju izraelskih snaga, tokom prethodnog dana Hamas je uspeo da ispali četrdesetak projektila tipa "kasam" na teritoriju Izraela, ali u tim napadima nije bilo žrtava.

Treći dan kopnene bitke, Gaza opkoljena

Trećeg dana kopnene bitke za Pojas Gaze, izraelske snage gotovo su u potpunosti opkolile palestinsku teritoriju, presekavši odlučnim upadom oklopnih jedinica, podržanih avijacijom i jurišnim helikopterima čitav region napola oko mesta na kojem se nekada nalazilo naselje Netzarim.

Izraleske snage su zauzele položaje oko grada, čime su efektivno presekle Pojas Gaze, koji je na tom mestu širok osam kilometara.

Izraelski izvori navode da je u Pojasu Gaze četiri hiljade pešadinaca, uz podršku oko sto tenkova i drugih oklopnih vozila.

"Vojna ofanziva u Gazi nanela je veliku štetu palestinskom pokretu Hamas i biće nastavljena sve dok okolna izraelska naselja ne budu bezbedna", izjavio je ministar odbrane Izraela Ehud Barak.

Abas sutra u Njujorku

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je da je veoma zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi, zbog čega je pozvao na razgovor svog specijalnog izaslanika za Bliski istok.

Palestinci traže od Saveta bezbednosti UN da što pre usvoji rezoluciju kojom se poziva na momentano obustavljanje izraelskih napada na Gazu i stalni prekid vatre, uključujući posmatrače na granici i međunarodne snage za zaštitu civila.

Palestinski predsednik Mahmud Abas koji bi sutra ujutru trebalo da doputuje u Njujork, nada se da će Savet bezbednosti posle podne usvojiti rezoluciju, rekao je novinarima u Njujorku šef palestinske diplomatije Rijad Malki.

Malki je rekao da će u Njujork doputovati između sedam i devet ministara spoljnih poslova arapskih zemalja, zajedno sa generalnim sekretarom Arapske lige Amrom Musom.

Sarkozi na Bliskom istoku

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi nalazi se na turneju po Bliskom istoku, u okviru koje razgovara sa glavnim političkim akterima u regionu, izuzev Hamasa, sa ciljem uspostavljanja primirja u Pojasu Gaze.

"Evropa hoće prekid vatre što je pre moguće", naglasio je Sarkozi i dodao da će poručiti izraelskim liderima da "nasilje mora da prestane".

Sarkozi je takođe optužio Hamas da je delovao "neodgovorno i neoprostivo" kada je odlučio da ne nastavi šestomesečno primirje i počeo da ispaljuje rakete na Izrael.

Sarkozi se sastao sa egipatskim kolegom Hosni Mubarakom u Kairu, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali. Očekuje se susret sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u Jerusalimu, a sutra i sa sirijskim i libanskim vlastima.

Tri principa za prekid sukoba

Prema navodima neimenovanog izraelskog zvaničnika, postoje tri principa za okončanje operacije - obustava napada Hamasa, uništavanje jednog dela te organizacije koja kontroliše Pojas Gaze, kao i stvaranje mehanizma koji će sprečiti naoružavanje Hamasa.

Izrael je odbacio predloge Evropske unije da međunarodni posmatrači budu raspoređeni u Pojasu Gaze posle prekida vatre. Umesto toga traži dolazak timova koji bi pomogli u pronalaženju tunela kojima bi Hamas mogao ponovo da se naoruža.

"Ne vidim kako to posmatračka misija može da pomogne", rekla je izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima "evropske trojke" koji se nalaze u poseti Bliskom istoku.

Hamas, sa druge strane, traži obustavu izraelskih napada i otvaranje prelaza između Gaze i Izraela.

Izrael od juče razgovara sa saveznicima, prvenstveno SAD, Evropskom unijom i nekim arapskim zemljama, o utvrđivanju primirja u Pojasu Gaze.

Mirovni proces sa pragmatičnim palestinskim liderima

Ministarka spoljnih poslova Izraela Cipi Livni izjavila je da je, prema mirovnim pregovorima Anapolis procesa, koji je 2007. godine doneo rešenje izraelsko-palestinskog konflikta, Izrael odlučio da pokrene mirovni proces sa pragmatičnim palestinskim liderima kako bi stvorili viziju mira, odnosno realizovali rešenje "Dve države".

Cipi Livni je na koferenciji za novinare posle susreta sa delegacijom Evropske unije ocenila da je takvo rešenje za dobrobit oba naroda, ističući da Izrael nema ništa protiv Palestinaca.

"Možemo pomagati, posredovati, predlagati rešenja, ali nije na nama da predlažemo uslove za obustavu vatre", rekao je šef češke diplomatije Karel Švarcenberger posle sastanka sa Cipi Livni.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво