Danska uvodi kontrolu granice sa Švedskom

Danska je najavila uvođenje pasoške kontrole na granici sa Švedskom od sredine novembra, prenose švedski mediji.

Granična kontrola se uvodi u okviru predloga "bezbednosnog paketa" koji je pripremila danska vlada, prenela je švedska televizija SVT.

Danski ministar unutrašnjih poslova Nik Hekerup naglašava da je ova mera zbog većeg broja članova bandi iz Švedske koji čine zločine u Danskoj.

Veća pažnja će biti usmerena na organizovani kriminal, naveo je ministar Hekerup i dodao da neće svi putnici biti kontrolisani.

Razlog za uvođenje kontrole jeste povećana pretnja organizovanih kriminalnih grupa iz Švedske, koje, prema danskim vlastima, stoje iza eksplozija i ubistava u Kopenhagenu ove godine.

Premijerka Danske Mete Fredriksen je u intervjuu danskim medijima istakla da je samo tokom ove godine u Kopenhagenu zabeleženo trinaest eksplozija, a uhapšeno je 180 pripadnika bandi koji su osuđeni na ukupno 258 godina zatvora.

Švedska pozdravlja najavljene mere 

Granična kontrola biće uvedena od 12. novembra, o čemu je Danska obavestila Evropsku komisiju i vlasti u Švedskoj, objavila je danska televizija DR.

Ministar unutrašnjih poslova Švedske Mikael Damberg je pozdravio uvođenje granične kontrole i to što Danska preduzima mere kako bi sprečila kriminal u svojoj zemlji.

Švedska je uvela granične kontrole prema Danskoj još u novembru 2015. zbog migrantske krize, a to je, prema rečima ministra Damberga, smanjilo broj pljački u južnoj Švedskoj.

Danska policija dobija veća ovlašćenja 

Bezbednosni paket, osim uvođenja kontrole granice, obuhvata još petnaest tačaka, koje će povećati nadzor i dati veća ovlašćenja policiji tokom istrage.

Pored toga, zgrade državnih institucija će imati pojačan video nadzor, a pojačaće se video nadzor opštinskih uprava i policije.

Policijska ovlašćenja će biti proširena, pa će tako policija moći da preuzme celokupan video nadzor u određenim situacijama, a koristiće i tehnologiju automatskog prepoznavanja registarskih tablica u većoj meri nego do sada uz mogućnost da duže čuva takve informacije.

Nova danska vlada na čelu sa socijalistima je ove mere najavila još u avgustu, nakon eksplozije ispred zgrade poreske uprave u Kopenhagenu, kada su za umešanost u napad optužena dvojica Šveđana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво