Savet bezbednosti bez jedinstvenog stava o turskoj akciji u Siriji

Podeljeni Savet bezbednosti UN nije uspeo da donese jedinstven stav o turskoj ofanzivi na severoistoku Sirije.

Evropske članice su zatražile da turska ofanziva na kurdske snage bude obustavljena, dok se Rusija zalaže za "uzdržanost" i "direktan dijalog" sukobljenih strana.

Kako je za AP rekao neimenovani diplomatski izvor, SAD su predložile Savetu Bezbednosti da usvoji saopštenje u kojem se izražava "duboka zabrinutost" i u kojem se Ankara poziva da posegne za diplomatskim pristupom.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je jedno od mogućih rešenja za sukob da Vašington bude posrednik u mirovnim pregovorima.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2019, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

kurdi

Narod Kurdi ucestvovao je u krvolocnom progonu Jermena 1915 zajedno sa turskom vojskom nesto poput Albanaca protiv Srba, koji su isto zaposeli nase kuce na Kosmetu i podrimskom Pilotu. i naselio njihove etnicke oblasti.Ali Turci danas ubijaju i napadju Kurde kojih ima previse i svakim danom sve vise od Turaka u samoj Turskoj, prosto ih sisaju sa 40% vecim prirastajem.I to je ono osnovno sto Turke nagoni da se obracunaju i pojacaju ionako neuspesnu turkifikaciju Kurda starijeg naroda na BLiskom istoku.Umesto da se na dnevni red iznese pitanja osnivanja nezavisnog Kurdistana gde će 4 države Bliskog istoka prosto ustupiti svoje teritorije sa vecinskim kurdskim stanovništvom - lukavo se to ni ne spominje jer su 3 od te četiri zapravo veliki proizvođači nafte.Nezavisan Kurdistan nikom nije u planu delovanja, da se umesto 4 pojavi i peta država sa 30 miliona nacionalno opredeljenih vrlo ratnički raspoloženih stanovnika.Pa ko može takvom državom vladati i ucenjivati ej a ona bi trebala da leži na razmeđi svih mogućih puteva...Zločin iz 1915. kada su ubijali Jermene na pragu kuće eto Kurdima se obija o glavu svakim danom.

(petak, 11. okt 2019, 13:28) - Markovljev [neregistrovani]

Svetske dahije

Ujedinjene nacije su stvarno izgubile svaki smisao i vreme je da budu raspuštene, da se bar male zemlje nezanose nekom mogućnosti medjunarodne zaštite. Od 1999. godine nepostoje mirovne snage UN a sve čini NATO na čelu sa SAD, pa je samo pitanje dali su na strani ugroženih ili ugrožavaju. Znamo kako su prošle mirovne snage na Kosovu i Metohiji, jer se od medjunarodnih pretvoriše u NATO koji naoružava separatiste i stvara im armiju. Kurdi su krivi izgleda svima, pa se tako i svi ponašaju prema njima, samo zato što 30 miliona ljudi jedne narodnosti želi da ima svoju državu. Nedopušta to ni Turska, ni Sirija, ni Irak. Važno je da se milionu albanaca pravi još jedna država i tu još čuva NATO a Srbiju niko ništa nepita. Drago mi je da sam najveći deo života proživeo u Jugoslaviji i za vreme pokreta nesvrstanih, ovo što mi ostade je pokušaj ostati još normalan. Svetske dahije su u punom zamahu.

(petak, 11. okt 2019, 13:23) - bane [neregistrovani]

RE: Ssdsdd

Sto se mene ticu nek idu tamo. Cak bi im ovaj put dao i logisticku podrsku.

(petak, 11. okt 2019, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

ssdsdd

Doci ce ti 'prijatelji' Srbije i na Balkan opet da dovrse ono sto su zapoceli u 14 veku.Europa nece Tursku u EU ali to nema veze oni ce sami sebe pozvati da dodju u Europu ali ovoga puta ne samo do Wien nego i do Paris-a i Berlin-a.

(petak, 11. okt 2019, 10:53) - anonymous [neregistrovani]

УН

Да ли ово значи да је напад на другу државу легитиман потез и да сада свако сме да нападне комшије ако сматра да је угрожен са те стране?Да ли је време да Русија решава проблеме са делом Украјине или Кина са Тајваном?Да ли ће после тога СБ УН да буде нејединствен и само да коментарише те потезе, без икаквих санкција?Међународно право, шта то беше??

(petak, 11. okt 2019, 08:05) - anonymous [neregistrovani]

Ma kakav SB

Nazalost,izgubio je potpuno vaznost i ulogu od kada su USA i njeni saveznici poceli da deluju samoinicijativno i bahato. A to je sve pocelo jos devedesetih godina proslog veka.