Turska uverava saveznike da će akcije u Siriji biti "odmerene"

U napadima turske avijacije i artiljerije je gađan 181 cilj. U sirijski grad Tel Abidžad ušle su i kopnene snage. Sirijske demokratske snage su saopštile da u vazdušnim napadima ima poginulih civila i vojnika. Na zahtev pet evropskih zemalja danas zaseda Savet bezbednosti.

Najnovija turska ofanziva "Izvor mira" na severoistok Sirije, opravdava staru kurdsku poslovicu "Nema nama prijatelja osim planina". Amerika je povukla svoje vojnike sa severa Sirije i ostavila svoje dojučerašnje saveznike Kurde na milost i nemilost turskoj vojsci.

Turske snage su zauzele označene ciljeve u severoistočnoj Siriji i nastavile ofanzivu prema planu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Civili napuštaju mesta blizu granice sa Turskom.

"Videli smo tenkove ispred sela, pa je većina meštana pobegla sa porodicama", rekao je jedan od civila.

Kurdske snage saopštile su da je u turskom vazdušnom napadu pogođen zatvor u kome su bili zatočeni militanti Islamske države. Amerika ne odobrava napade Turske na kurdske položaje u Siriji.

"Sjedinjene Države nisu dale zeleno svetlo Turskoj. Mi ćemo nastaviti da radimo ono što mislimo da treba kako bismo uklonili pretnje po američki narod. Ali to nisu samo pretnje iz Sirije već i iz Iraka. Postoje desetine drugih zemalja u kojima postoji realna opasnost od islamskog terorizma. A SAD mora da smanji tu opasnost", izjavio je Majk Pompeo, američki državni sekretar.

Turska je o ofanzivi obavestila NATO. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, apeluje na Ankaru da ne destabilizuje region. Turska je uverila saveznike da će njene akcije u Siriji biti odmerene.

"To je naše pravo, zasnovano na međunarodnim sporazumima i rezolucijama Saveta bezbednosti. U tom okviru pokrećemo operaciju i o tome ćemo obavestiti Ujedinjene nacije i sve aktere, uključujući Siriju", naveo je Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво