Finansijska kriza Ujedinjenih nacija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorava da se svetska organizacija suočava s "najvećom finansijskom krizom" u poslednjih desetak godina.

Šezdeset četiri od 193 članice nisu uplatile svoje godišnje obaveze, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Osim Amerike, svoje obaveze nisu izmirili ni Brazil, Iran, Izrael, Meksiko, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Urugvaj. Zbog toga je prvi čovek svetske organizacije pisao svim članicama.

"Ovog meseca, imaćemo najveći deficit decenije. Rizikujemo da okončamo mirovne operacije, ispraznimo rezerve i da u novembar uđemo bez dovoljno novca da pokrijemo platne spiskove", poručio je Guteres.

Države članice Ujedinjenih nacija do kraja septembra uplatile su samo 70 odsto svojih obaveza.

Sjedinjene Države za ovu godinu duguju 674 miliona dolara a iz prethodnih 381 milion. Za operacije koje su završene, Vašington nije uplatio 255 miliona dolara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво