Ban Ki Mun za smanjenje nuklearnog oružja

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na jačanje i širenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, povodom 40. godišnjice od usvajanja tog sporazuma.

Izrazivši zadovoljstvo naporima za smanjenje arsenala nuklearnog oružja koji su u poslednje vreme postignuti u svetu, Ban je, ipak, upozorio i na "desetine hiljada komada nuklearnog oružja koji se i dalje gomilaju", navodi se u saopštenju iz kabineta generalnog sekretara.

"Potrebno je radikalnije, nepovratno i realno smanjenje" nuklearnog oružja, dodao je Ban Ki Mun.

On je kazao da širenje nuklearnog oružja, bez obzira o kojoj državi je reč, "predstavlja pretnju za sve i stoga zahteva globalnu saradnju u borbi protiv kršenja sporazuma, zahteva i da se odagna zabrinutost zbog pojedinih nuklearnih programa i uspostavljanjepouzdanije kontrole nad nuklearnim materijalom".

Istovremeno, korist od upotrebe nuklearnog programa u mirnodopske svrhe imaju svi i potražnja za nuklearnom energijom se ubrzano povećava", dodaje se u saopštenju.

Sporazum o neširenju potpisalo je 59 država 1. jula 1968. u Vašingtonu, Moskvi i Londonu. Do danas je taj sporazum potpisalo ukupno 190 zemalja.

broj komentara 0 pošalji komentar