Džonson: Ovo je moja poslednja ponuda

Boris Džonson je na konferenciji torijevaca poručio da je spreman na Bregzit bez dogovora. Ističe da je predlog sporazuma koji će poslati Briselu kompromisan, ali i da je to poslednja ponuda.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će London ponuditi Evropskoj uniji predlog sporazuma o Bregzitu koji predstavlja kompromis za obe strane, zatraživši od evropskog bloka da se nađu na pola puta.

"Oni počinju da sumnjaju da u ovoj zemlji postoje snage koje jednostavno ne žele da Bregzit bude uopšte sproveden", rekao je Džonson u Mančesteru, u govoru koje je prenosila britanska televizija.

"A ako se ispostavi da su u pravu, verujem da će to imati ozbiljne posledice za poverenje u našu demokratiju", rekao je Džonson.

Istakao je da će vlada poslati "konstruktivne i razumne predloge" EU.

"I veoma se nadam da će naši prijatelji razumeti i odgovoriti kompromisom", izjavio je britanski premijer.

Umesto bekstopa, sigurnosnog mehanizma koji treba da spreči uspostavljanje granice između Severne Irske i Republike Irske, London predlaže da Severna Irska ostane deo jedinstvenog evropskog tržišta, ali da napusti carinsku uniju.

Rekao je i da vladin predlog uključuje održavanje postojećih regulatornih aranžmana za poljoprivrednike i kompanije sa obe strane granice.

Ipak, Džonson je rekao da je to njegova poslednja ponuda i da je spreman za Bregzit bez sporazuma.

Britanska opozicija sumnja da će Džonson uspeti da ubedi evropske lidere da prihvate njegov predlog.

To je kao da stavite glavu u krokodilove čeljusti, nadajući se najboljem, kaže najveći zagovornik Bregzita na Ostrvu Najdžel Faraž.

Evropska unija je, u međuvremenu, odobrila pripremne mere za Bregzit kako bi ublažila finansijski udarac radnicima u evropskom bloku u slučaju da Britanija ode bez dogovora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво