Godišnjica referenduma u Kataloniji: Mirnim putem ka nezavisnosti

Na drugu godišnjicu zabranjenog refrenduma za nezavisnost Katalonije, lideri separatista u najbogatijoj španskoj pokrajini obećali su da će istrajati u svojoj borbi za odvajanje od Madrida.

Iz dvorišta zgrade regionalne vlade u Barseloni poručili su španskom premijeru Pedru Sančezu da se "ne igra vatrom", prenosi Rojters.

Zabranjeni referendum održan 1. oktobra 2017. godine i kratkotrajna deklaracija o nezavisnosti doveli su Španiju do najveće političke krize koja je zahvatikla tu zemlju u poslednjih nekoliko decenija.

Madrid je odgovorio uvođenjem prinudne uprave u Kataloniji.

Regionalni premijer Kvim Tora rekao je da će se ići ka katalonskoj republici na miran i demokratski način. "Napredovaćemo ka tome bez izgovora", poručio je Tora, navodi list Pais

Na njegove reči nadovezao se potpredsednik katalonske vlade Pere Aragones, rekavši da je "taj put neizbežan".

"Želimo da taj put izgradimo mirno, za sve", dodao je Aragones.

U Đironi se okupilo oko 150 pristalica nezavisnosti Katalonije, od kojih su neki bacali jaja na policajce i prevrtali kante za smeće.

Državna agencija Efe prenela je da su centralne vlasti u Madridu poslale u Kataloniju dodatne snage policije za razbijanje demonstracija zbog straha da bi se mogli ponoviti prošlogodišnji događaji. Tada je oko 180.000 ljudi blokiralo auto-puteve i železničke pruge.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво