Amerikanci tvrde da su uhapsili kineskog špijuna

Američki državljanin kineskog porekla Edvard Peng uhapšen je u okolini San Franciska zbog sumnje da je radio kao kineski špijun.

Pedesetšestogodišnji Edvard Peng je radio kao turistički vodič, a istovremeno je kao agent kineskoj vladi dostavljao poverljiv materijal o američkoj nacionalnoj bezbednosti od 2015. do 2018. godine, prenosi Rojters.

On je priveden u petak u Hejvordu u Kaliforniji, saopštilo je federalno tužilaštvo.

Peng nije optužen da je pribavljao poverljive infoamcije od predstavnika američkih vlasti, već da je bio kurir koji je od oktobra 2015. do juna 2018. dostavljao novac na "mestima isporuke" u hotelskim sobama po američkim gradovima i sakupljao digitalne kartice sa podacima.

Potom je, navodno, putovao u Peking i kartice sa podacima isporučivao svojim kontaktima u Kini.    

Prilikom saslušanja, sudija je odbio Pengovo puštanje uz kauciju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара