Vašington post: Mejlovi Hilari Klinton ponovo pod lupom istražitelja

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa istražuje imejl poruke više desetina bivših i sadašnjih zvaničnika Stejt departmenta koje su slali na privatni nalog nekadašnje državne sekretarke Hilari Klinton. Tako je ponovo oživela tema koja je bacila u zasenak američke predsedničke izbore 2016. godine, naveli su zvaničnici, prenosi "Vašington post".

Istražitelji su proteklih nedelja kontaktirali čak 130 službenika – čitavu listu koja uključuje visoke zvaničnike koji su odgovarali direktno Klintonovoj, kao i zvaničnike nižeg ranga koji su u nekom trenutku slali poruke na imejl bivše državne sekretarke SAD.

Prema pismima u koje je Vašington post imao uvid, ti zvaničnici obavešteni su da su njihove poruke koje su slali pre nekoliko godina retroaktivno klasifikovane i da sada sadrže potencijalno kršenje bezbednosti.

U skoro svim slučajevima potencijalno osetljive informacije, koje su sada okarakterisane kao "poverljive", bile su poslate na nezaštićeni imejl Klintonove.

Istražitelji Stejt departmenta počeli su da kontaktiraju američke zvaničnike pre godinu i po dana, nakon izbora Trampa za predsednika, da bi potom ineresovanje za tu vrstu istrage opalo. Ponovo je, kako piše Vašington post, pokrenuta u avgustu.

Visoki zvaničnici Bele kuće naveli su da prate standardne protokole u istrazi koja je počela poslednjih dana administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i privodi se kraju.

"To nema veze sa tim ko je u Beloj kući", rekao je jedan zvaničik koji je želeo da ostane anoniman, budući da nije ovlašćen da o detaljima istrage govori u javnosti.

Prema pisanju Vašington posta, za mnoge od onih koji su pod istragom, uključujući i neke od najboljih spoljnopolitičkih eksperata, istraga oko imejla Klintonove predstavlja novi front na kome bi Trampova administracija mogla da bude optužena da krši ovlašćenja izvršne vlasti u sukobu sa političkim protivnicima.

Zvaničnici Stejt departmenta oštro su demantovali da je istraga politički motivisana, navodeći da su imejlove pregledale karijerne birokrate koji nisu znali imena onih koji su predmet istrage.

"Proces je uspostavljen tako da se u potpunosti izbegne politička konotacija", naveo je jedan od zvaničnika iz Stejt departmenta koji je, takođe, želeo da ostane anoniman.

To što je Klintonova koristila privatni imejl nalog tokom mandata državne sekretarke pokrenulo je više istraga od strane Stejt departmenta, Kongresa i FBI-ja.

Federalni istražni biro je nije optužio za kršenje zakona, ali je Klintonova optužila FBI za neobično javno postupanje sa tim slučajem, što je, kako je smatrala, bio glavni faktor zbog koga je izgubila na izborima 2016. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво