Milion Italijana na protestu zbog klimatskih promena

I ovog petka održavaju se protesti zbog klimatskih promena širom sveta. U najvećim gradovima Italije okupilo se više od milion ljudi, saoštili su organizatori iz grupe "Petkom za budućnost".

Okupljeni zahtevaju pokretanje borbe protiv klimatske krize, navode organizatori.

"U Rimu se okupilo 200.000 ljudi, što je najveći broj, a potom sledi Milano sa 150.000 ljudi", izjavio je Đanfranko Masčia iz grupe "Petkom za budućnost".

Dodaje da je oko 80.000 ljudi demonstriralo u Napulju, 50.000 u Firenci, a da su se demonstranti okupili i u Torinu, Bolonji, Palermu i Bariju.

"Zeleni talas" protesta održava se u 160 italijanskih gradova i mesta, prenela je agencija Ansa.

Ministar obrazovanja Italije Lorenco Fjoramonti i pokret Pet zvezda poslali su dopis direktorima škola sa preporukom da opravdaju učenicima izostanke iz škole zbog učestvovanja u protestima.

Proteste u Italiji prokomentarisala je i Greta Tunberg, 16-godišnja tinejdžerka iz Švedske, koja je inspirisala pokret protesta.

"Neverovatne slike širom Italije", navela je ona na Tviteru uz video snimak proteta iz Torina.

Protesti će se održati i u Kanadi i još 27 zemalja, a na protestu u Montrealu, kako je najavljeno, biće prisutna i Greta Tunberg, ali i kanadski premijer Džastin Trudo.

Proteste protiv klimatskih promena, krajem prošlog leta, započela je Greta Tunberg ispred sedišta švedske skupštine u Stokholmu. Na prošlonedeljnim protestima, održanim u 130 zemalja, okupilo se oko četiri miliona ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво