Zimbabve, konačno sahrana Roberta Mugabea

Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe biće sahranjen u svom rodnom distriktu Zvimaba, a ne na nacionalnom Groblju heroja u Harareu, saopštila je vlada te zemlje, nakon tronedeljnih rasprava o mestu njegovog počivanja.

Mugabe, koji je bio ogorčen nakon što je svrgnut vojnim pučem u novembru 2017. godine, prema izjavama članova porodice želeo je da bude saheranjen u Zvimabi.

Aktuelni predsednik Emerson Mnangagva, nekadašnji blizak saradnik Mugabea, zalagao se za to da njegov prethodnik bude sahranjen na Groblju heroja, kako bi demonstrirao pomirenje sa njegovom porodicom i pristalicama, prenosi Rojters.

"Porodica pokojnog bivšeg predsednika izrazila je želju da on bude sahranje u Zvimbi. U skladu sa politikom vlade da poštuje želje porodice preminulih heroja, vlada će sarađivati sa Mugabeovom porodicom u ostvarenju njihovih želja", navodi se u saopštenju Ministarstva informisanja.

Sekretar u ministarstvu Nika Mangvana rekao je Rojtersu da će, koliko je njemu poznato, sahrana biti održanau subotu u krugu porodice.

Robert Mugabe preminuo je 6. septembra u 95. godini.

Njegovu vladavinu obeležio je katastrofalan ekonomski pad i političko nasilje, zbog čega je svaki peti stanovnik Zimbabvea emigrirao.

Međutim, mnogi u Zimbabveu i dalje vide Mugabea kao nacionalnog heroja i oslobodioca.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 27. sep 2019, 23:53) - anonymous [neregistrovani]

@Чињенице

Objasni.

(petak, 27. sep 2019, 03:43) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Jedan protiv stotinu

I ipak uspeo DA stvori jednu ( Prilicno) nezavisnu drzavu nakon Tristagodisnju( 300) kolonijalizma….Pero

(četvrtak, 26. sep 2019, 21:32) - Дејан [neregistrovani]

Чињенице

Човек који је успео потпуно да девастира Зимбабве својом политиком.

(četvrtak, 26. sep 2019, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

Neka pociva u miru, on jeste heroj

Zanima me kakva je ekonomska situacija od kad su ga uklonili s vlasti? Da li je Zimbabve od tada procvetao, ili su pare podelili predvodnici "demokratske" revolucije?