Objavljen izveštaj uzbunjivača: Tramp tražio od strane države da se meša u izbore

Obaveštajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je izveštaj uzbunjivača sa koga je skinuta oznaka poverljivosti, u kome se navodi da je predsednik SAD Donald Tramp koristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

Uzbunjivač i izveštaju navodi da je dobio informacije od više zvaničnika vlade SAD da predsednik SAD koristi predsedničku moć kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

"To mešanje uključuje, između ostalog, pritiskanje strane države da pokrene istragu protiv jednog od glavnih domaćih političkih rivala predsednika", naveo je uzbunjivač u žalbi.

On je dalje u žalbi opisao detalje telefonskog razgovora koji su 25. jula vodili Tramp i Zelenski i rekao da je jedan zvaničnik rekao da je Tramp "pritiskao" Zelenskog da pokrene istragu protiv Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika, i njegovog sina Hantera, koji je bio član odbora jedne ukrajinske gasne kompanije. 

U žalbi je navedeno da je nekoliko zvaničnika svedočilo o predsednikovom razgovoru, ali da sam uzbunjivač nije prisustvovao tom događaju.

"Duboko sam zabrinut zbog radnji koje predstavljaju ozbiljan ili grub problem, zloupotrebu ili kršenje zakona ili izvršnog uređenja" naveo je uzbunjivač u izveštaju, preneo je Rojters

Sa izveštaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obaveštajni odbor posle višenedeljnog spora, što je pomoglo predsedavajućoj američkog Kongresa Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan.

Žalba je podneta u avgustu, mesec dana nakon razgovora Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. 

Nakon objavljivanja žalbe, oglasio se i Tramp koji je rekao da demokrate na svaki način pokušavaju da "unište Republikansku stranku i sve za šta se ona zalaže".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво