Rovovski rat za Bregzit – aplauzi i kritike za Džonsona

Posle odluke Vrhovnog suda da poništi odluku Vlade o privremenoj suspenziji Parlamenta, britanski premijer Boris Džonson prevremeno se vratio sa godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poslanici su se vratili u klupe i, podeljeniji nego ikada ranije, aplauzom ili na nož dočekali izlaganje šefa Vlade.

Maske su pale, rukavice su bačene. Bitka za Bregzit pretvara se u rovovski rat. Konzervativni poslanici aplaudirali su premijeru preko minuta. Džonson, odskora bez parlamentarne većine, optužio je opoziciju da namerno odugovlači Bregzit kako bi izdejstvovala novi referendum.

"Umesto da izađe pred birače, opozicija je podvila rep i pobegla u sud. Uprkos činjenici da sam sledio iste procedure kao i moji prethodnici i najavio program Vlade kroz kraljičin govor, Vrhovni sud je pozvan da se, prvi put u istoriji, umeša. Bez želje da vređam pravosuđe, mislim da je sud pogrešio što se izjasnio o ovom suštinski političkom pitanju", poručio je Džonson.

Škotski nacionalisti, laburisti i sve popularnije liberaldemokrate traže odlaganje Bregzita, pa onda izbore.

"Premijerovo izlaganje je kao i nezakonita suspenzija Parlamenta – ništavno, bez efekta i da citiram Vrhovni sud trebalo bi da bude opovrgnuto. Ovo je bilo deset minuta hvalisanja opasnog premijera", istakao je Džeremi Korbin, lider Laburističke stranke.

Popularnom premijeru, ali i evrofilnim liberaldemokratama odgovaraju prevremeni izbori. Prvi se nada osvajanju većine u parlamentu, a drugi ponovljenom referendumu o Bregzitu. Mediji su ušančeni u svoje zaraćene tabore, a građani preumorni od neizvesnosti.

"Ja sam glasao za ostanak, ali sada samo želim da izađemo iz Evrope i nastavimo da živimo svoje živote i skoncetrišemo se na istinski važna pitanja kao što su zdravstvo, školstvo i prava, a ne detinjasta politika", kaže građanin Londona.

Njegova sugrađanka navodi da je Vrhovni sud odluku proglasio protivzakonitom, ali misli da Boris Džonson ima težak zadatak i da je ovim Bregzit podriven.

U toku je dakle ključna ofanziva "za" i "protiv" Bregzita. Od njenog ishoda zavisi i politički opstanak većine glavnih aktera britanske političke scene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво