Rohani najavio plan za bezbednost u regionu

Iranski predsednik Hasan Rohani najavio je tokom vojne parade u Teheranu da će u Njujorku predstaviti plan kojim bi se u saradnji sa ostalim zemljama regiona osigurala bezbednost u Persijskom zalivu i Ormuskom moreuzu.

Hasan Rohani je upozorio da neće dozvoliti da bilo ko naruši granice Irana, ali je dodao da je Teheran pružio ruku prijateljstva svim susedima, prenosi Rojters.

"U Njujorku ću predstaviti plan na osnovu kojeg bi se u saradnji sa ostalim zemljama regiona garantovala bezbednost Persijskog zaliva, Ormuskog moreuza i Omanskog mora", najavio je Rohani.

Pozvao je zapadne sile da bezbednost Persijskog zaliva ostave regionalnim državama na čelu sa Teheranom.

Oružane snage Irana su na paradi predstavile i balističku raketu sa novom bojevom glavom, koja može da pogađa ciljeve na rastojanju od 2.000 kilometara. 

Komandant iranske mornarice Hosein Kanzadi izjavio je da je Iran spreman da odbrani svoje pomorske granice i da će "razorno reagovati" na bilo kakvu agresiju.

Tramp: Susret sa Irancima nije u planu

Iz Vašingtona je stigla kratka izjava predsednika Donalda Trampa.

"Ništa nije zacrtano, ali nemam nameru da se sretnem sa Irancima. To ne znači da se neće desiti. Ja sam veoma fleksibilna osoba, ali to nije u planu", poručio je američki predsednik.

Nešto više rekao je državni sekretar Majk Pompeo.

"Cilj Sjedinjenih Američkih Država je da izbegnu rat s Iranom, a raspoređivanje dodatnih trupa u zalivskom reginu namenjeno je odvraćanju i odbrani", rekao je Pompeo.

Tramp je u petak odobrio razmeštanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, posle napada na saudijska naftna postrojenja, za koje krivi Iran.

Teheran je negirao umešanost u napade, a odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи