SAD poslale razarač na sever Persijskog zaliva

Sjedinjene Američke Države poslale su razarač "Nice" sa sistemima protivraketne odbrane "Egis" na sever Persijskog zaliva kako bi zatvorile "rupu u protivvazdušnoj odbrani Saudijske Arabije", javlja televizija Si-Bi-Es.

Prema tvrdnjama SAD, upravo preko vazdušnog prostora iznad severoistočnog regiona Saudijske Arabije, Iran je 14. septembra navodno izvršio napade na saudijska naftna postrojenja.

Prema postojećim informacijama, u ovom trenutku na jugu Persijskog zaliva u blizini obala Irana se takođe nalazi slični raketni razarač, "Gonsales".

Još jedan američki razarač, PRO, raspoređen je u centralnom delu Persijskog zaliva.

U vodama Omanskog zaliva, u neposrednoj blizini Ormuskog moreuza, nalazi se američki nosač aviona "Abraham Linkoln", raketne krstarice i dva razarača.

Iz ove tačke, palubna avijacija i krstareće rakete mogu dostići svaku tačku na teritoriji Irana, preneo je Sputnjik.

SAD imaju veliku vazduhoplovnu grupu u bazama u regionu u koju ulaze strateški bombarderi i višenamenski lovci.

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku Frenk Mekenzi je ove nedelje zatražio od Vašingtona dozvolu da se u region pošalju još tri baterije raketnih kompleksa za pomoć Saudijskoj Arabiji u zaštiti njenih naftnih postrojenja.

Ranije je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da će Amerika poslati dodatni vojni kontingent na Bliski istok kao odgovor na "agresiju Irana na Saudijsku Arabiju".

Za napade dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade optužuju Iran.

Iran je negirao bilo kakvu umešanost u ove napade.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 22. sep 2019, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

drugi mandat

rat ce krenut krajem drugog mandata,to je pravilo.