Džastin Trido se kaje što se maskirao u crnca

Kanadski premijer Džastin Trido izvinio se što se našminkao da bi izgledao kao crnac na zabavi s temom "Arapske noći" 2001. godine, kada se neobična fotografija s te proslave i pojavila u javnosti. Inače, u Kanadi su u toku pripreme za izbore koji će se održati za manje od pet nedelja.

Slika 29-godišnjeg Džastina Tridoa s licem koje je zatamnio šminkom, glavni je izazov za vođu koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije i koji u svom kabinetu ima tri istaknuta ministra indijskog porekla.

"Trebalo je tada da znam više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio", rekao je Trido novinarima pošto je magazin Tajm objavio sliku. Takođe je dodao da je obukao Aladinov kostim i stavio šminku.

"Nisam to smeo da učinim... bilo je glupo", rekao je Trido.

Na slici se vidi kako nosi turban i beli ogrtač, s licem prekrivenim tamnom šminkom.

Trido je u tesnoj borbi s konzervativnim liderom Endruom Širom uoči saveznih izbora zakazanih za 21. oktobar.

Šir je napomenuo da je "izuzetno šokiran i razočaran" fotografijom, i da je to šminkanje delo otvorenog podsmeha i rasizma.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 19. sep 2019, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

А да се маскирао у Спајдермена или у келерабу?

Шта је ишао на маскембал, кад се после извињава?

(četvrtak, 19. sep 2019, 14:19) - Nikola [neregistrovani]

Odvratno je

Ovo je stvarno čin odvratnosti. Na "blackface" ili bojenje lica u crno gledam isključivo sa gađenjem. U severnoj Americi su belci na taj način tradicionalno pokusavali da demonstriraju svoju superiornost i rugali su se ostalom obojenom stanovništvu. Blackface je jedan od najgorih mogućih načina ispoljavanja rasizma i duboko vređa ljude tamne puti. Zbog ovoga bi Džastin trebao da se povuče sa mesta premijera.

(četvrtak, 19. sep 2019, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

Да, како да не

Господин Тридо ми је изразито антипатичан човек, али ово нема везе са расизмом.

(četvrtak, 19. sep 2019, 11:13) - anonymous [neregistrovani]

Nazalost

nijejedini koji jedno govori a drugo oseca i radi

(četvrtak, 19. sep 2019, 10:37) - Boom [neregistrovani]

Boom

Neka mi neko objasni zašto je rasistički kostimirati se u crnca na nekoj tematskoj zabavi? Da li bi bio problemi da je bilo obratno, ili je rasistički zbog toga što ljudi tamnije puti ne mogu da se maskiraju u belce?