Amerika tuži Snoudena zbog memoara

Sjedinjene Države su podnele tužbu protiv Edvarda Snoudena navodeći da njegova knjiga krši ugovore o neotkrivanju informacija sa Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA) i Nacionalnom agencijom za sigurnost (NSA).

Edvard Snouden je objavio knjigu memoara u kojima govori o svom odrastanju i radu na informatičkim sistemima američkih obaveštajnih službi gde je saznao za tajne programe nadziranja Amerikanaca.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je Snouden objavio svoju knjigu "Permanent Record",  a da je nije predao obaveštajnim agencijama na pregled, dodajući da su njegovi govori takođe kršili sporazume o neotkrivanju podataka, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države traže i sav prihod zarađen od Snoudenove knjige, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Snouden je, inače, odbegli bivši saradnik američke CIA. Živi u Rusiji i suočava se u SAD sa optužbama za špijunažu, jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA provodila u SAD i širom sveta.

Snoudena je administracija prethodnog predsednika SAD Baraka Obame proglasila izdajnikom i optužila ga za kršenje zakona o špijunaži, oduzevši mu pasoš, čime je praktično zarobljen u Moskvi, gde od tada živi.  

Memoari "Permanent Record" Edvarda Snoudena, kojeg neki smatraju uzbunjivačem herojem dok ga vlada SAD optužuje za izdaju, nude uvid u iskustva koja su ga dovela do razotkrivanja tajnih programa nadzora američkih obavještajnih službi, ali i upozorenja o mogućnostima daljih zloupotreba tehnološkog napretka, pišu svetski mediji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво