Izraelci biraju – Netanjahuova šansa za politički opstanak

Građani Izraela drugi put ove godine izlaze na vanredne parlamentarne izbore. Odnos snaga među glavnim rivalima je izjednačen. Mnogi izbore vide kao borbu za politički opstanak premijera Benjamina Netanjahua. Mora da pobedi – u suprotnom mu preti tužba za korupciju.

Nešto manje od šest i po miliona građana ima vremena do 21 sat da iskoristi svoje biračko pravo. Da na preko 10.000 biračkih mesta sve protekne bez problema, brine 18.000 policajaca.

Da li su građani zasićeni čestim izborima pokazaće rezultati, ali su lep dan iskoristili da masovno odu na plaže i u tržne centre. I glavni rivali Benjamin Netanjahu i Beni Ganc su na javnim mestima, koriste svaki trenutak da pridobiju birače. 

"Da li želite da vam premijer bude iz Plavo-bele stranke. Hoćete li levičarsku vladu i koaliciju sa arapskim partijama. Nećete to! Zato glasajte za Likud", kaže Benjamin Netanjahu, premijer Izraela. 

"Slušajte me pažljivo. Možemo da donesmo promene Izraelu", kaže Beni Ganc iz Plavo-bele stranke.

Benjamin Netanjahu je izraelski premijer s najdužim stažOm. Posle aprilskih izbora nije uspeo da sastavi novu vladu, iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu. Ali umesto da vrati mandat za formiranje vlade, Netanjahu je raspisao nove izbore. To je njegova politička borba za preživljavanje. Već u oktobru čeka ga prvo saslušanje za korupciju.

"To je biti ili ne biti. Netanjahu je najbolji premijer do sada. Izraelu je potreban takav lider", kaže jedan glasač.

"Nema nikakve razlike između ovih i prethodnih izbora. Ne bi me iznenadilo da za šest meseci ponovo glasamo", kaže jedan Izraelac. 

Netanjahuovo kontroverzno obećanje o aneksiji dela Zapadne obale pored reke Jordana, podelilo je javnost, sa negodovanjem je primljeno u inostranstvu. Beni Ganc iz Plavo-bele stranke smatra da su to prazna predizborna obećanja. Bivši vojni komandant podseća da je za njegovu stranku Jordanska dolina zauvek deo Izraela.

"Znamo da je to takmičenje između Benija i Bibija, ali se oni ne razlikuju. To je kao Koka- kola i Pepsi-kola. Nijedan ne misli da prestane da okupira našu teritoriju", kaže Muhamed Štaja, premijer Palestine.

U predizbornoj kampanji Netanjahu se predstavio kao državnik i jedini koji je u stanju da obezbedi sigurnost zemlje ocenjuju analitičari. Putovao je u London, sreo se sa Putinom u Sočiju. Donald Tramp je najavio da će mirovni plan za Bliski istok predstaviti odmah posle izbora. Kakav će odgovor biti zavisiće od toga koja će koalicija biti na vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво