Eksplozija u ruskoj laboratoriji koja čuva viruse velikih boginja i ebole

U jednom od najvećih svetskih centara za istraživanje virusa, smeštenom u Sibiru, navodno je izbio požar nakon što se dogodila iznenadna eksplozija u tom postrojenju poznatom po tome što se u njemu čuvaju uzorci ebole, HIV-a, antraksa i drugih virusa, prenosi RT.

Vatrogasci i spasilačke službe su u ponedeljak krenule da ugase požar koji je izbio u Koltsovu, naučnom centru nekoliko kilometara od Novosibirska, prenosi RT.

Situacija se brzo razvila iz običnog hitnog slučaja u veliki incident, jer su eksplozija i požar zahvatili ruski istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, poznatog kao "Vektor institut".

Laboratorija je poznata po tome što je razvila vakcine protiv ebole i hepatitisa, kao i po proučavanju epidemija i opštih problema oko imunologije.

Za vreme Hladnog rata verovalo se da je deo sada već propalog sovjetskog programa biološkog oružja, što znači da se neki od najopasnijih vrsta virusa – uključujući boginje, ebolu, kugu i antraks još uvek čuvaju u zgradi Instituta.

Imajući to u vidu, lokalna ispostava Ministarstva za vanredne situacije brzo se odazvala pozivu, poslavši 13 vatrogasnih vozila i 38 vatrogasaca koji su ušli u zgradu šest spratova minut nakon dolaska.

Požar je lociran i brzo ugašen na četvrtom spratu gde su se izvodili neki "građevinski radovi".

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 17. sep 2019, 20:29) - anonymous [neregistrovani]

Sramota!

Ništa nije čudno kod Rusa, to je normalno za njih. Aljkavost, nemar, apatija...

(utorak, 17. sep 2019, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Najiskrenije

Mnogo se cudnih nesreća dešava u Rusiji koja za posledicu mogu imati kataklizmičke posledice.