Putin, Erdogan i Rohani: Formirati odbor za izradu novog ustava Sirije

Lideri Rusije, Turske i Irana – Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani saglasili su se na sastanku u Ankari da bude formiran odbor za izradu novog ustava Sirije, kao deo političkog rešenja za završetak građanskog rata u toj zemlji.

Redžep Tajip Erdogan je posle trilateralnog sastanka izjavio da su prevaziđene poslednje prepreke za formiranje odbora, prenosi AP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da su se sve strane saglasile o tome da u odboru budu provladini, opozicioni i nezavisni predstavnici, čime bi bio otvoren put za brze razgovore u Ženevi.

Predsednik Irana Hasan Rohani je izrazio nadu da će u Siriji biti održani izbori 2020. ili 2021. godine.

Lideri su se dogovorili i o deeskalaciji nestabilne situacije u Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, kao i o borbi protiv ekstremista i zaštiti civila.

Erdogan je ponovio zahtev za formiranje "zone bezbednosti" u sevoroistočnom delu Sirije uz granicu sa Turskom, gde su već uspostavljene zajedničke američko-turske patrole i zapretio.

Turska želi uspostavljanje "tampon-zone" na svojoj granici koja bi bila raščišćena od sirijskih Kurda koje podržavaju SAD, a koje Ankara smatra teroristima, optužujući ih da imaju veze sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Ankara se, takođe, zalaže za to da raseljeni Sirijci budu razmešteni u zonama pod turskom kontrolom duž severne Sirije, a Erdogan je nagovestio da bi ta zona mogla da bude proširena do gradova Raka i Deir el-Zor.

Rohani je pozvao na povlačenje američkih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, ističući da bi Sirijcima trebalo da bude obezbeđeno da se vrate u svoje domove, a ne da se premeštaju u "zonu bezbednosti".

Susret u Ankari bio je treći trilateralni sastanak Turske, Rusije i Irana o Siriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво