SAD objavile satelitske snimke, tvrde da je Iran kriv za napade u Saudijskoj Arabiji

Sjedinjene Američke Države su objavile satelitske snimke kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja. Iran negira te navode, a Huti tvrde da su oni odgovorni.

Iran je negirao umešanost u subotnje napade dronovima na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli Huti.

Međutim, neimenovani američki zvaničnici su za strane medije rekli da pravac i obim napada bacaju sumnju na umešanost Huta.

Vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv pokreta Huta u Jemenu, objavila je da je napad na saudijska naftna postrojenja izveden iranskim naoružanjem i da ne potiče iz Jemena.

U pitanju su rezultati preliminarne istrage koju je na konferenciji za novinare u Rijadu saopštio portparol koalicije, Turki el Malki.

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je "prozvao" Iran u vezi sa napadom na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, dovodeći u pitanje tvrdnje Teherana da nema ništa sa tim napadom.

"Setite se kada je Iran oborio dron, tvrdeći da je bio u njihovom 'vazdušnom prostoru', a zapravo nije bio ni blizu. Čvrsto su se držali te priče znajući da je to velika laž. Sada kažu da nemaju ništa sa napadom u Saudijskoj Arabiji. Videćemo?", napisao je Tramp na Tviteru.

Donald Tramp je izjavio da su SAD spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, kada napadač bude poznat.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo potvrdio je da SAD raspolažu informacijama koje potvrđuju navode iračke vlade da terirorija Iraka nije korišćena u napadu na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Američki državni sekretar je tokom vikenda optužio Iran bez iznošenja bilo kakvih dokaza, nakon čega je Iran optužio Ameriku za prevaru.

Njujork tajms je preneo izjave zvaničnika koji su naveli da je napad izveden dronovima i krstarećim raketama. Međutim, navodi se da nisu sve rakete pogodile mete. 

Takođe, Ej-Bi-Si je citirao visokog zvaničnika koji rekao da je Donald Tramp potpuno svestan da je Iran odgovoran za napade.

U međuvremenu, cena nafte je porasla zbog straha za globalne zalihe i rasta tenzija na Bliskom istoku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na smirivanje situacije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво