"Tviter" blokirao naloge Raula Kastra i kubanskih medija

Društvena mreža "Tviter" blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra, njegove ćerke Marijele Kastro i vodećih kubanskih državnih medija, prenosi "Rojters".

Tviter je blokirao naloge kubanskih zvaničnika i medija, a blokirane su i desetine naloga novinara, kao i zvanični nalog Ministarstva komunikacija.

"Tviter nije objasnio ovaj korak, niti je izdao ikakvo upozorenje", objavili su kubanski državni mediji na svojim sajtovima.

Rojters dodaje da iz kompanije nisu odgovorili na molbu za komentar.

Potez Tvitera desio su u trenutku kada je kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel u obraćanju naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu izazvanu američkim sankcijama.

Udruženje novinara Kube ovo je nazvalo "masovnom cenzurom" i podsetilo da je Tviter i u prošlosti suspendovao individualne naloge, koji su ponovo proradili.

"Ono što je novo je obim ovog jasno planiranog čina u sajber-ratu, usmerenog da ograniči slobodu govora kubanskih institucija i građana i da ućutka vođe revolucije", ističe Udruženje u saopštenju.

Pojedini nezavisni novinari ironično su komentarisali činjenicu da se vladini zvaničnici koji imaju monopol u javnom prostoru i tradicionalnim medijima u jednopartijskoj državi žale na cenzuru.

Nezavisno novinarstvo u Kubi se toleriše, ali nije legalno, a portali nekoliko alternativnih medija su blokirani, navodi Rojters.

Kubanci moraju da koriste virtuelne privatne mreže kako bi im pristupili.

Kuba se nalazi na listi od 10 zemalja sa najvećm cenzurom, koju je ove nedelje objavio Odbor za zaštitu novinara iz Njujorka.

Ta zemlja koja je dugo bila jedna od najmanje povezanih zemalja na svetu, počela je poslednjih godina da brzo razvija pristup internetu, a prošlog decembra je uvela i mobilni internet.

Kubanski zvaničnici su prošle godine masovno počeli da se pojavljuju na Tviteru, nakon što je predsednik Dijaz Kanel otvorio nalog i pozvao ih da budu više u dodiru sa narodom.

Pojedini zvaničnici odgovaraju na komentare građana, dok većina samo prosleđuje zvanična saopštenja, navodi Rojters.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 14. sep 2019, 09:00) - anonymous [neregistrovani]

Mene drugo čudi

Da im uopšte dopustili do sada da ih imaju. Jel ja te bajke sa slobodom reči na zapadu nisam nikad gutao. Ovde na zapadu si slobodan da misliš i govoriš samo oni što ti se dozvoljava, ili kako oni sami kažu, ono što je "politički korektno".

(petak, 13. sep 2019, 03:28) - Кога Брига [neregistrovani]

У знак одмазде

ја сам обрисао и блокирао твитер.

(četvrtak, 12. sep 2019, 22:25) - Dejan [neregistrovani]

*

u vreme kada Fulhensio Batista crpi sve ekonomske resurse naroda - to je twitter demokratija! Kada narod pobedi u zalivu svinja, to je totalitarizam i autocenzura! Kada se slavi zivot, postojanje, a ne uzitak, hedonizam, to je za osudu, blokadu, sankcije! ehhhh pored brojnih godina sankcija, ekonomskog iscrpljivanja - oni postoje i slave zivot!!!

(četvrtak, 12. sep 2019, 21:47) - Воронцов [neregistrovani]

Америка терорише Кубу

Гуше сваку њену активност. Но, Куба је све издржала и издржаће и даље и неће капитулирати.