Lider Al Kaide poziva da se izvrše novi napadi

Lider terorističke mreže Al Kaida Ajman al Zavahri pozvao je mislimane da napadnu ciljeve u SAD, Evropi, Izraelu i Rusiji, u govoru povodom 18 godina od terorističkog napada na SAD 11. septembra.

U video-snimku koji je objavila ova militantna grupa, Al Zavahri (68) je kritikovao i "povratnike" iz džihada, obraćajići se onima koji su u zatvoru promenili pogled na napad 11. septembra smatrajući ga sada neprihvatljivim zbog stradanja civila.

"Ako želite da se džihad fokusira samo na vojne mete, američka vojska je prisutna širom sveta, od istoka do zapada. Vaše države su pune američkih baza, i svim tim nevernicima i korupcijom koju šire", rekao je u snimku Al Zavahri, a prenosi AP

U koordiniranim otmicama aviona Al Kaide 11. septembra 2001. godine poginulo je gotovo 3.000 ljudi, kada su avioni udarili u Svetski trgovinski centar i Pentagon, dok se jedan srušio u Pensilvaniji.

Govor Al Zavahrija je trajao 33 minuta i 28 sekundi, ali nema preciznih saznanja kada je snimljen.

Al Zavahri je Egipćanin koji je postao je vođa Al Kaide posle ubistva Osame bin Ladena 2011. godine.

Pretpostavlja se da se skriva negde u pograničnim regionu izmedu Avganistana i Pakistana, a prema izveštaju UN, on je u lošem zdravstvenom stanju, iako se ne navode nikakvi detalji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 11. sep 2019, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

Holivud da im pozavidi

Ja ne znam ko jos veruje u ove price. Pojavi se neki cikica sa turbanom na glavi i pozove sledbenike da napadnu nekog. I tako unazad 40ak godina, od kad su osnovani od strane CIA-e da bi se borili protiv Sovjeta u Afganistanu.

(sreda, 11. sep 2019, 22:48) - Bosko [neregistrovani]

Bajka

Ponovo americka podvala na delu. Izvukli ovoga iz naftalina, da plasi narod i daje amerikancima opravdanje za dalju represiju po svetu.
Da li jos uvek neko veruje da ovaj covek, ako uopste i "postoji", predstavlja nekog vodju, neke teroristicke orgsnizacije, koji zivi negde u brdima neke zabiti i odatle kontrolise nekakvu al kaidu, a da ga ameri nisu locirali posle 10 godina koliko ga vijaju... Tragikomedija