Tramp otpustio Džona Boltona

Savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, podneo je ostavku nedugo nakon što mu je američki predsednik Donald Tramp saopštio da mu njegove usluge u Beloj kući nisu potrebne. Bolton je treći savetnik za nacionalnu bezbednost od dolaska Trampa u Belu kuću. Čarls Kupermen naslednik Boltona.

"Sinoć sam informisao Džona Boltona da njegove usluge u Beloj kući više nisu potrebne. Imao sam ozbiljna neslaganja sa velikim brojem njegovih saveta, kao i drugi u administraciji, stoga...", napisao je Tramp na Tviteru.

Vršilac dužnosti američkog savetnika za nacionalnu bezbednost biće Čarls Kupermen, dosadašnji zamenik Džona Boltona, rekli su iz Bele kuće za Bi-Bi-Si. 

Američki mediji već mesecima pišu o ozbiljnim neslaganjima oko spoljnopolitičkih pitanja između Boltona i državnog sekretara Majka Pompea.

Navode da Bolton i Pompeo nisu razgovarali van zvaničnih sastanaka, čime je komunikacija između Bele kuće i Stejt departmenta svedena na nižerangirane službenike.

Džon Bolton je postao deo Trampovog tima ponajviše zbog oštrog stava prema Iranu, što je predsedniku SAD u tom trenutku u potpunosti odgovaralo, ali se kasnije ispostavilo da su njihovi stavovi suprotni o čitavom nizu pitanja, uključujući Severnu Koreju i u poslednje vreme Avganistan. 

Bolton je bio treći savetnik za nacionalnu bezbednost od dolaska Trampa u Belu kuću. Pre njega, Trampovi savetnici za naionalnu bezbednost bili su Majkl Fin i Ejč-Ar Mekmaster.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 10. sep 2019, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

Tramp

Tramp je biznismen, a svi ti savetnici su ili sa wall street-a ili su lobisti raznih korporacija.

(utorak, 10. sep 2019, 19:49) - Воронцов [neregistrovani]

Трамп их мења у континуитету

По свој прилици чим не чује савете какве очекује нису му више подобни. Наравно он бира саветнике, а не саветници њега.

(utorak, 10. sep 2019, 19:02) - Markovljev [neregistrovani]

Ratni huskac

Istina da je Tramp kao klackalica, ali kada su mu ratni huskaci Bolton i Pompeo savetovali bombardovanje Irana u poslednjem trenutku je poslusao svoju savest i to je za pohvalu. SAD u poslednjih 20 godina nista drugo nisu radile nego zapocinjale ratove, Tramp ima sanse da se tome odupre. Sretan ti put Boltone.

(utorak, 10. sep 2019, 18:54) - anonymous [neregistrovani]

Pad americke dominacije u svijetu....

Americko rukovodstvo sve vise uvidja da joj sve losije ide kako na ekonomskom tako i na politickom planu i da njena dominacija u svijetu polako pada.Sto god zapocnu ne mogu da zavrse jer vremena totalne americke dominacije prolaze a Kina,Indija,Rusija i Evropa im postaju sve veci konkurenti a oni nemaju adekvatne odgovore na te izazove pa zato dolazi do razmimoilazenja u misljenjima u politickom vrhu SAD.Medjutim,mislim da SAD trebaju mijenjati svoj odnos prema svijetu a ne savjetnike u Bijeloj kuci.

(utorak, 10. sep 2019, 18:32) - anonymous [neregistrovani]

Bolton

Zar upravo Bolton nije taj tip koji je trebao da koristi Srbiji, u tome da se kao Trump zalagao za manje mesanje Amerike u politiku ostalih drzava i vodjenje politike koja nije ratna. Ko je onda tu promenio politiku i postao "jastreb"? Trump ili Bolton?

(utorak, 10. sep 2019, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

Neverovatno

Neberovatno, ali sa druge strane nista cudno. Tramp vodi drzavu kao svoj privatni biznis, preuzima potpunu odgovornost i uklanja sve sa puta koji mu se ne dopadnu iz tima koji je sam i birao. Samo to je moguce u privatnoj kompaniji, dok ne ode u bankrot. Ova drzava dobija upravo ono za sta su glasali!