Zapalila se Iranka koja je htela da gleda fudbalski meč

Iranka Sahar Hodajari (29), pritvorena zbog toga što je pokušala da uđe na fudbalski stadion kako bi gledala utakmicu, preminula je nakon što se zapalila, saznavši da bi mogla da provede šest meseci u zatvoru, objavile su iranske novinske agencije.

Hodajari je šokirala iranske zvaničnike i javnost i pokrenula lavinu na društvenim mrežama u Iranu, preneo je AP.

Ovo se dogodilo u trenutku dok FIFA sarađuje sa iranskim vlastima na prevazilaženju zabrane ženama da uđu na stadione i gledaju utakmice, zabrane koja važi od Islamske revolucije 1979. godine.

FIFA želi da se to pitanje reši pre 10. oktobra kada je Iran, prvoplasirani tim u Aziji, domaćin svoje prve kvalifikacije za Svetski kup protiv Kambodže.

Hodajari je preminula juče u bolnici u Teheranu nakon što je zadobila opekotine na 90 odsto tela.

Ona je bila na respiratoru od kada se polila benzinom ispred teheranskog suda Ershad 2. septembra, navodi iranski veb sajt Rokna, koji objavljuje vesti sa dozvolom vlade.

Kako je rekao njen otac, ona je to učinila kada je saznala da bi mogao da joj sudi Revolucionarni sud u Iranu i da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu od šest meseci.

U martu, Hodajari je pokušala da se ušunja na teheranski stadion Azadi kako bi gledala svoj omiljeni tim Esteghlal protiv tima Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ain.

Ona se prerušila u muškarca noseči plavu periku i dugi kaput zbog čega je stekla nadimak "Plava devojka".

Međutim, policija ju je uhapsila i pritvorila.

U zatvoru je provela tri noći pre nego što je puštena na slobodu do početka sudskog postupka.

Navodno, vratila se u sud kako bi preuzela svoj zaplenjeni mobilni telefon i čula da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu.

Vest o njenoj smrti se proćula širom Irana, a poćast joj je odata haštagom "Plava devojka".

Bivši fudbaler Bajerna iz Minhena Ali Karimi, koji je odigrao 127 utakmica za reprezentaciju Irana i zagovornik je ukidanja zabrane ženama da idu na stadion, pozvao je Irance da bojkotuju odlaske na fudbalske stadione, u znak protesta zbog smrti Hodajarijeve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво