Ko je čovek koji će zameniti Johanesa Hana

Laslo Tročanji predložen je danas u Briselu za novog komesara za susedstvo i proširenje EU. Dolazi iz Mađarske, zemlje koja se do sada u zvaničnim izjavama zalagala za ulazak Srbije u EU pre 2025. godine.

Lasla Tročanjija je za novog komesara predložila novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Mađarska, odakle dolazi Tročanji, više puta je poručivala da Srbija zaslužuje da bude članica EU mnogo pre 2025. godine i pozivala da se ubrzaju pristupni pregovori.

Nedavno je, na Strateškom forumu na Bledu, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ponovio zahtev Budimpešte da treba otvoriti sva poglavlja sa Srbijom, ocenivši da je odlazeća EK napravila veliku grešku vezanu za proširenje, time što je rekla da neće biti širenja Unije do 2025.

Tročanji (63) je mađarski advokat, bivši sudija, diplomata i univerzitetski profesor, a uža specijalizacija mu je ustavno evropsko i uporedno pravo.

Od 2019. je član Evropskog parlamenta (Partije Fides). Prethodno je, od 2014. do 2019, bio ministar pravde Mađarske.

Bio je ambasador Mađarske u Belgiji i Luksemburgu od 2000. do 2004, a u Francuskoj od 2010. do 2014. Bio je i zamenik člana Venecijanske komisije Saveta Evrope od 2005. do 2013, član Ustavnog suda od 2007. do 2010.

Tročanji je i profesor na Univerzitetu u Segedinu.

Rođen je 1956. u Budimpešti, a završio je Fakultet prava i političkih nauka 1980. godine. Oženjen je i ima troje dece.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи